FIFA će objaviti kompletan izvještaj o korupciji

Fédération Internationale de Football Association

Fédération Internationale de Football Association

Nakon velikog pritiska javnosti, FIFA je odlučila objaviti kompletan izvještaj Michaela Garcije o korupciji prilikom odabira domaćina svjetskih prvenstava 2018 i 2022 godine.

Nakon sastanka Izvršnog komiteta FIFA-e u Marakešu, predsjednik Sepp Blatter potvrdio je da će izvještaj koji je sačinio američki advokat ugledati svjetlo dana po završetku procesa koji se vode protiv osoba čija su se imena našla u njemu.

Domaćinstva nisu upitna

On je, također, istakao da domaćinstva Rusije i Katara nisu upitna i da nema pravnog osnova da se te odluke preispituju.

Garcia, koji je želio da njegov izvještaj bude javno objavljen, kritizirao je izvještaj etičkog sudije Hans-Joachima Eckerta (koji je imao 42 strane), u kojem se uklanja krivica sa domaćina mundijala 2018. i 2022. godine.

Eckertova otkrića su zasnovana na istrazi Garcije.

Uprkos pronalasku prestupa 11 nacija koje su konkurirale za domaćinstva, Eckert je tada kazao kako integritet glasanja, održan u decembra 2010. godine, nije poremećen.

Posted by on 2014-12-23. Filed under Sport. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login