FIFA povećava broj učesnika SP na 40

FIFA namjerava na sastanku izvršnog odbora predložiti povećanje broja reprezentacija koje će sudjelovati na Svjetskom prvenstvu 2026. s 32 na 40.

Svjetsko fudbalsko prvenstvo, peharTaj je prijedlog dio šireg projekta reformi o kojem će razgovarati čelnici Fife u trenutku u kojem je potresaju korupcijski skandali nakon što su rano jutros u Zürichu uhapšena dva visoko rangirana dužnosnika.

Ako prijedlog da se poveća broj reprezentacija s 32 na 40, počevši od SP-a 2026. bude prihvaćen, neće biti podnesen na glasanje na sljedećem vanrednom kongresu Fife u februaru, već će se provoditi od trenutka kada ga prihvati vlada Fife.

Proces određivanja domaćina  SP-a 2026. prekinut je u junu zbog korupcijskog skandala koji je izbio nakon što je na zahtjev američkog tužiteljstva u Švicarskoj uhapšeno 14 osoba iz vrha Fife koji su osumnjičeni za primanje mita vezano za dodjelu domaćinstava SP-a 2018. Rusiji i 2022. Kataru.

Posted by on 2015-12-04. Filed under Sport, Svjetsko fudbalsko prvenstvo. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login