Filharmonija milanske Scale u Sarajevu: Ujedinjeni muzički svjetovi

03.10.2011 Krakow. Filharmonia im. Karola Szymanowskiego. Koncert M?odej Polskiej Filharmonii. Fot. Bartosz Siedlik

03.10.2011 Krakow. Filharmonia im. Karola Szymanowskiego. Koncert M?odej Polskiej Filharmonii.
Fot. Bartosz Siedlik

Čuvena Filharmonija milanska Scale sinoć je nastupila u Narodnom pozorištu Sarajevo povodom obilježavanja 20 godina mira u Bosni i Hercegovini.

Da muzika ima moć ujediniti ljude, uoči koncerta kazao je maestro Ottavio Dantone, koji je dirigirao čuvenom Filharmonijom na sarajevskom koncertu, dodajući:

– Kultura može generirati kulturu civiliziranog življenja. U antičko doba harmonija muzike inspirirala se harmonijom univerzalnosti. Danas, nadam se, da će note ovog koncerta moći dati mali doprinos i inspirirati uzajamno razumijevanje i bolju harmoniju u našem društvu. Ganut sam i počašćen što mogu učestvovati u ovom važnom obilježavanju u Sarajevu.

Mnogi će se sjetiti da je Scalina filharmonija već gostovala u Sarajevu 14. jula 1997. kada je uz maestra Riccarda Mutija održan koncert Putevi prijateljstva. Bila je to večer za pamćenje, a italijanski muzičari donijeli su svjedočanstvo mira odmah po tragičnim događajima koji su obilježili historiju Evrope na kraju proteklog milenija.

Ovaj put, prema riječima Ruggera Corriasa, ambasadora Republike Italije u BiH, “Koncert za mir” milanske Scale donio je poruku nade u bolju sutrašnjicu ove zemlje.

Posted by on 2015-07-13. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login