Film „Putovanje“ o stradanju u Aušvicu otvara 14. „Prvi kadar“

Premijerom dokumentarnog filma “Putovanje” autora Aleksandre Mitrić Štifanić, u ponedjeljak, 9. novembra, u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo biće svečano otvoren 14. Međunarodni filmski festival “Prvi kadar”.

film
film

“Na Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma emotivnom pričom o dvanaestogodišnjem dječaku koji se suočava sa prošlošću svoje prabake, koja je preživjela Aušvic, na simboličan način se odaje počast za hrabrost, ideale i neprestanu borbu za slobodu čovječanstva”, rekla je Štifanićeva, koja je i umjetnički direktor i selektor “Prvog kadra 2020”.

Ona je istakla da su ovo filmsko ostvarenje podržali Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i Filmski centar Srbije.

Premijeri ovog jedinstvenog dokumentarnog ostvarenja, koja je zakazana za 19.00 časova, trebalo bi da prisustvuju glavni protagonista filma i dio autorske ekipe.

“Na svečanoj ceremoniji otvaranja festivala biće uručeno festivalsko priznanje Lik kneza Pavla za doprinos razvoju i unapređenju kinematografije u regionu. Ove godine, prema odluci Savjeta festivala, priznanje će biti uručeno Akademiji umetnosti Beograd, povodom 25 godina Akademije”, najavila je Štifanićeva.

Prema njenim riječima, ovogodišnji festival biće održan od 9. do 14. novembra u Istočnom Sarajevu i Zvorniku pod motom “Festival bez maske!”.

Ona je otkrila da će se u pet festivalskih selekcija takmičiti 30 filmskih ostvarenja dokumentarnog i kratkog igranog filma, koje će ocjenjivati žiri u sastavu profesor Dragan Elčić, predsjednik žirija, i članovi profesor Jovana Nikolić, producent, i Dejan Dabić, filmski kritičar.

U okviru edukativnog programa Festivala biće održana Filmska škola Prvog kadra sa Radionicom animiranog filma, “DokMasterKlas” predavanjima i projekcijom značajnih animiranih i dokumentarnih filmova.

U pratećem programu festivala biće održan dječiji filmski program KIDS fest, promocija knjige “Piščevo putovanje-mitska struktura za pisce!” Kristofera Voglera, u izdanju Filmskog centra Srbije, specijalne projekcije i program igranih filmova na Prvom kadru, u okviru kog će premijerno u Republici Srpskoj i BiH biti prikazan najnoviji film Darka Bajića “Ime naroda”.

Posted by on 2020-11-08. Filed under Film & Muzika, Magazin. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login