Filmovi iz regije na ovogodišnjem Berlinalu

Berlinale, 2015Na ovogodišnjem 65. međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu (Berlinale), koji će biti održan od 5. do 15. februara, bit će prikazan 441 film iz 72 zemlje, od toga i nekoliko ostvarenja iz regije.

U okviru takmičarskog programa ove godine bit će prikazana 23 filma, dok se 19 njih takmiči za festivalske nagrade – Zlatnog medvjeda i Srebrenog medvjeda.

Predsjednik žirija za nagrade Zlatni medvjed i Srebreni medvjed bit će američki reditelj Darren Aronofsky, a sedmočlani međunarodni žiri sačinjavat će njemački glumac Daniel Bruhl, južnokorejski reditelj i scenarista Bong Joon-ho, američka producentica Martha de Laurentiis, peruanska rediteljka Claudia Llosa, francuska glumica Audrey Tautou i američki scenarist Matthew Weiner.

Ostvarenja iz regije

Na ovogodišnjem festivalu, u takmičarskom programu “Generation 14plus”, bit će prikazan kratkometražni igrani film Piknik hrvatskog reditelja Jure Pavlovića.

Pavlovićev film govori o 15-godišnjem Emiru, koji, u društvu radnika socijalne službe, odlazi u posjetu ocu na izdržavanju zatvorske kazne u poluotvorenom odjelu kaznionice na Igmanu.

Zbog gužve u saobraćaju na sarajevskim cestama, oni kasne, pa posjeta traje kraće od planiranog.

U filmu glume Emir Mušić, Aleksandar Seksan i Senad Alihodžić.

Ove godine će na Berlinale Talentsu, edukativnoj i networking-platformi u okviru festivala, sudjelovati dva filmaša iz Hrvatske – scenarist Zvonimir Munivrana i producent Danijel Pek.

U okviru iste platforme bit će prikazan i makedonski film Tajni sastojak Emilije Čočkove.

Svjetske premijere

Svjetsku premijeru na ovogodišnjem Berlinalu, u programskoj sekciji Forum, imat će dugometražni dokumentarni esej-film Flotel Europa reditelja Vladimira Tomića, u koprodukciji Srbije i Danske.

Festival će biti otvoren filmom Niko ne želi noć španske rediteljice Isabel Coixet.

Svjetsku premijeru na festivalu će imati drama Vitez pehara Terrencea Malicka, u kojoj glume Christian Bale, Cate Blanchett i Natalie Portman, te novi film britanskog reditelja Petera Greenawayja Eisenstein u Guanajuatu, o legendarnom sovjetskom filmašu i njegovom putu u Meksiko.

Na festivalu će biti prikazani i rediteljski debi Jayroa Bustamantea iz Gvatemale Ixcanul Volcano, kao i film njemačkog reditelja Andreasa Dresena As We Were Dreaming i njegovog britanskog kolege Andrewa Haigha 45 godina.

Posted by on 2015-02-01. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login