Foča: Pješčane piramide

 Foča, Miljevina, piramide

Foča, Miljevina, piramide

Na devetom kilometru starog puta Foča – Miljevina – Sarajevo, u mjestu Pirni Do, nalaze se Pješčane piramide. Pravo su remek djelo prirode!

Erozijom tla, dugim nizom godina nastajale su kao posljedica agresivne sprege mrazeva, ljetnih vrućina, kiše i jakih vjetrova.

Izvajane figure zanimljivih oblika slične su onima u Koloradu (SAD), Dolomitima (Italija) i Đavoljoj varoši (Srbija). Izbrazdani pješčani stubovi se uzdižu iz svojih širokih temelja i sužavaju prema vrhu te predstavljaju izvanrednu geomorfološku rijetkost na ovim prostorima.

Proces erozije traje i danas, tako da one ne nestaju, nego naprotiv rastu.

Po pisanju putopisca i geografa Dragutina Deroka postoji teza da su ove piramide stare preko dvije stotine godina. Naime, prilikom svoje prve posjete piramidama 1936.god.u razgovoru sa mještanima došao je do zaključka da se piramide nalaze tu od “kako pamte za sebe“ i da su saznanja o njma dobili od svojih predaka.

Šesdesetih godina prošlog stoljeća na ovom atraktivnom lokalitetu snimljeni su pojedini kadrovi filma “Kapeten Leši“.

 

Posted by on 2014-12-31. Filed under Foča, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login