Fotograf Almin Zrno priprema monografiju erotske fotografije

Almin Zrno

Almin Zrno

Fotograf Almin Zrno neposredno pred kraj prošle godine objavio je kao autor , izdavač i urednik fotomonografiju “Vijećnica”. Unutar ove publikacije na 252 strane nalaze se fotografije Vijećnice, koje kako kaže Zrno, više nema.

Zrno u razgovoru za Agenciju FENA podsjeća da je ova monografija jedino svjedočanstvo o tadašnjoj Vijećnici i o izložbama koje su u njoj imala tri svjetski eminentna umjetnika, Jannis Kounellis 2004., Edo Murtić 2008. i Braco Dimitrijević 2010. godine.

Govoreći o nastanku fotomonografije “Vijećnica” Zrno kaže da je nekako sudbinski vezan za tu sarajevsku građevinu. Živeći u blizini Vijećnice pratio je sva zbivanja oko nje, više od 40 godina. Tako da je ova fotomonografija, kaže,  jednostavno morala da se desi.

Naravno kad čovjek krene da radi počnu i određeni problemi, pitanja. Jedno od glavnih je bilo da li će autori dozvoliti tako nešto – priča Zrno.

Nakon kontakta sa suprugom i ujedno sekretaricom Jannisa Kounellisa umjetniku je dostavio prvi draft monografije, kako je zamišljena i kakva je danas.

Odgovor je bio da je umjetnik pogledao materijal. Oduševljen je sa istim i želi mi svako dobro u radu. I moli samo par komada monografije da mu se dostavi. Više nisam imao nikakvih sumnji ni u sebe ni u materijal – kaže Zrno.

Nakon fotomonografije “Srebrenica” Tarika Samaraha “Vijećnica” Almina Zrne je druga fotomonografija koja zaista može da nosi taj naziv.

Imamo mi izvrsnih autora. No, da bi čovjek uradio monografiju to ipak mora biti dio neke velike cjeline. Dio nečega zaista smislenog što može dobiti formu monografije. Da to nije sam suhoparno predstavljanje svojih radova. To moraju da budu neke zatvorene cjeline. Veliki presjeci minulih godina, nekog stvaralaštva. Međutim kod Tarika i kod mene radi se o dva simbola – Srebrenica i Vijećnica su simboli i kao takvi oni su jednostavno zahtijevali odgovor. Ja da sam se pitao ja bih je konzervirao. Statički doveo da bude sigurna i ostavio je umjetnicima svijeta kao stage kao pozornicu, kulisu, scenografiju…I to bi bilo prelijepo. Vijećnica kao simbol i opomena za sve buduće generacije da slične gluposti u životu ne treba raditi – govori Zrno.

Razočaran je što nijedan od radova umjetnika o kojima govori ova fotomonografija nije otkupljen.

Ova djela svjedoče kako je umjetnik doživio Vijećnicu, kako je Vijećnica simbol stradanja urbicida, kulturocida otvorila svoja njedra, prihvatila trojicu umjetnika i kako su oni odgovorili na simbol Vijećnice – kaže Zrno.

Almin Zrno planira promocije koje bi pratile i izložbe u Sarajevu, Rimu i Zagrebu. U gradovima koji su neposredno vezani za tri umjetnika.

Mislim da će više uspjeha monografija imati van granica BiH nego kod nas. Ljudi kod nas malo cijene umjetnost. Ne razumiju je. Bježe od nje – smatra Zrno.

Tokom razgovora za Agenciju FENA  Zrno je najavio i rad na monografiji erotske fotografije, po kojoj je također poznat.

Moje erotske fotografije su moja sljedeća monografija. Volim to. Zaista volim. Teško je to raditi u Sarajevu, u Bosni i Hercegovini. Ja ne želim da radim s modelima sa strane. Svi moji modeli su domaći. Mislim da je to nešto što tangira svakog umjetnika od postanka svijeta do dana današnjeg .I slijedeće hiljade i hiljade godina mislim da će ljudsko tijelo biti inspiracija za mnoge umjetnike – ističe Zrno najavljujući svoj novi projekat.

Posted by on 2015-01-06. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login