Fotografije Beatlesa na aukciji

Abbey Road, Beatles

Beatles

Potpuni set od šest fotografija Johna, Paula, Ringa i Georgea kako prelaze Abbey Road, od čega je jedna korištena za omot istoimenog albuma iz 1969., naći će se na aukciji 21. studenog, a procijenjena vrijednost je 50 do 70 hiljada funta, piše The Guardian.

Set će u prodaju zajedno s fotografijom uličnog znaka koja je  korištena na stražnjem omotu albuma.

Fotografije je snimio Iain Macmillan, prijatelj Johna Lennona i Yoko Ono, 8. kolovoza 1969. Imao je fotoaparat, ljestve i deset minuta. Uspio ih je napraviti šest.

McCartney je odabrao petu od šest fotografija za omot albuma budući da su sva četvorica na njoj u koraku i lijepo poredana.

“One su nevjerojatno rijetke”, istakla je Sarah Wheeler, šef  fotografije u aukcijskoj kući “Bloomsbury Auctions”. “Razgovarala sam s drugim muzičkim trgovcima i nitko nije uspio naći kompletan set na tržištu najmanje deset godina”.

Macmillan je napravio 25 dodatnih primjeraka svake fotografije, ali  najviše su se prodavale pojedinačno, dodala je.

Uz taj set, aukcijska kuća će prodavati fotografiju na stražnjem  omotu albuma što se Macmillanu nije isprva svidjelo – naime,  naživciralo ga je što je djevojka u plavoj haljini ušetala u snimak.

Gotovo sve vezano za Abbey Road fotografiju postalo je poznato, a bijela Volkswagen buba završila je u Volkswagen muzeju u Njemačkoj.

Omot albuma inspirirao je brojne imitacije te su o njemu smišljene  brojne bizarne teorije urote, poput one da je Paul McCartney zapravo mrtav te da ga je zamijenio dubler.

Teoretičari su tvrdili da postoje tajne poruke na omotu – poput one  da fotografija podsjeća na pogrebnu povorku te da Paul drži cigaretu u desnoj (krivoj) ruci, a zna se da je ljevak.

Abbey Road smatra se jednim od njihovih najboljih albuma i jednim od vrhunaca rock muzike uopšte.

Posted by on 2014-10-17. Filed under Film & Muzika, Magazin. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login