Francuska država smije finansirati AFP

AFP Francuska država može javnim sredstvima finansirati novinsku agenciju AFP kao nadoknadu za obavljanje misije javnog servisa, ali ne mogu se sve aktivnosti podvesti pod definiciju misije od općeg interesa, jer su neke od njih čisto komercijalne djelatnosti, te će za njih agencija morati voditi odvojeno računovodstvo, saznaje se u Evropskoj komisiji.

Evropska komisija nedavno je odobrila državno financiranje francuske novinske agencije Frans pres (France-Presse – AFP), priznavši joj da obavlja posao od općeg interesa, što je zapisano i u statutu agencije, te je zatražila garancije da pretplata države na usluge agencije ne bude neka vrsta prikrivenih subvencija.

Riječ je o pismu koje je Komisija 27. marta uputila francuskim vlastima u kojem je dala rok od mjesec dana za izradu ugovora između AFP-a i francuske vlade u kojem će se precizno definirati posao od općeg interesa za razdoblje od 2014. do 2018., te iznos sredstava koji će država za to platiti.

Portparol povjerenika za tržišno natjecanje u EU Antoan Kolombani, objasnio je odluku Komisije i njene moguće implikacije na slične primjere financiranja novinskih agencija u Evropskoj uniji.

“Francuska država moći će dodijeliti državne poticaje AFP-u kao nadoknadu troškova za obavljanje misije javnog servisa. Ne mogu se sve aktivnosti AFP-a podvesti pod misije od općeg interesa, jer su neke od njih doista čisto komercijalne aktivnosti. AFP će morati imati odvojeno računovodstvo kako bi se osiguralo da se pomoć koju prima ne prelije na subvencioniranje drugih aktivnosti”, rekao je Kolombani.

Posted by on 2014-04-11. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login