Galapagos zabranio prodaju i upotrebu pirotehnike

Vlasti na otočju Galapagos u petak su zabranile prodaju i korištenje pirotehnike na arhipelagu kako bi zaštitili njegov jedinstveni ekosustav.

Galapagos

Galapagos

Zabranu koja ne obuhvaća pirotehnička sredstva koja proizvode svjetlost ali ne i zvuk, jednoglasno je odobrilo upravno vijeće otočja.

“Na ekosisteme osjetljive poput galapagoškog otočja utječu vatrometi, posebno na jedinstvenu faunu koja uživa snažnu zaštitu ekvadorske vlade”, navodi se u objavi u petak.

“Glavne posljedice tih naprava kod životinja su ubrzani rad srca i druge bolesti, stres, tjeskoba, promjena ponašanja i ugrožavanje opstanka vrsta”.

U priopćenju se navodi i da kemikalije iz pirotehničkih sredstava zagađuju vodu i zrak te izazivaju ozljede kod djece.

Biljke i životinje na arhipelagu koji obuhvaća oko 130 otoka udaljenih tisuću kilometara od obala Južne Amerike razvijali su se pet milijuna godina bez velikih grabežljivaca što je omogućilo razvoj jedinstvenog ekosistema.

U aprilu na otočju koje godišnje posjeti 200.000 turista uvedena je zabrana upotrebe plastičnih predmeta za jednokratnu upotrebu.

Posted by on 2018-12-29. Filed under Ekologija, Magazin, Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login