Gazi Husrev-begova biblioteka obilježila 478. godina postojanja

Gazi Husrev-begova

Gazi Husrev-begova

Jedna od najstarijih naučnih i kulturnih institucija u BiH Gazi Husrev-begova biblioteka u Sarajevu danas je prigodnim programom obilježila 478. godinu postojanja i godišnjicu od otvaranja nove zgrade na Baščaršiji.

U središtu programa je izložba “Islamski motivi na poštanskim markama”, postavljena u saradnji s JP BH Pošta, kao i predavanje Fikreta Karčića o temi “Gazi Husrev-begova biblioteka na pragu 21. stoljeća”.

Izložbu čine poštanske marke koje je za Biblioteku uvakufio višestruko nagrađivani filatelista rahmetli Ihsan Zulfikarpašić, dok njen drugi dio predstavljaju bh. poštanske marke s islamskim motivima koje je od 1993. godine izdala JP BH Pošta.

Na njenom priređivanju, uz stručni tim BH Pošte, radio je voditelj fonda fototeke u Biblioteci Ahmed Mehmedović.

Brojne su teme zastupljene na izloženim markama, kao što su gastronomija, stare česme u BiH, kulturno-historijsko naslijeđe, međunarodni festivali, gradovi u BiH, jubileji, umjetnost BiH, religija, arhitektura i historija BiH.

Riječi dobrodošlice prisutnima uputio je v.d. direktor Biblioteke Muhamed Hodžić, koji je podsjetio da je tokom duge historije ova institucija u više navrata seljena s jednog mjesta na drugo, preživljavajući brojne nedaće. Ona je, kazao je, postala simbolom borbe za kulturno-historijsko naslijeđe BiH.

Zamjenik reisu-l-uleme u BiH Husein ef. Smajić navodi da su Gazi Husrev-begova biblioteka, medresa i hanikah objekti koji su na ponos muslimana BiH i svih Bošnjaka, jer prenose njihovo znanje i tradiciju kroz stoljeća.

– U Islamskoj zajednici smo ponosni na ovaj objekt, koji je lučonoša znanja i balkanske kulture, a posebno tradicije muslimana BiH i cjelokupnog Balkana. Zahvalio bih katarskoj Vladi i narodu Katara što su nam priredili ovakav ambijent u kojem možemo organizirati događaje s ciljem prezentovanja kulture, prošlosti i vrijednosti islama i muslimana na ovim prostorima – kazao je on.

Generalni direktor JP BH Pošte Mujo Butković navodi da je na izložbi postavljenoj povodom ove značajne godišnjice predstavljeno više od 300 poštanskih marki koje su dijelom izdale BH Pošte, a dijelom su u vlasništvu Biblioteke.

Izdvojio je kao posebno vrijednu poštansku marku s temom Kuršumlije džamije iz 1539. godine koja baštini vrijednosti 500 godina islama na ovim prostorima.

U prigodnom predavanju Fikret Karčić je govorio o značaju Gazi Husrev-begove biblioteke u BiH kao najstarije naučno-obrazovne institucije, te na Balkanu i u Evropi, njenom statusu i funkcijama, kao i očekivanjima u svjetlu savremenih tendencija razvoja biblioteka u svijetu.

– Ova je biblioteka važna, između ostalog, što islamski rukopisi i dokumenti nisu obični artefakti u muzeju, nego se nalaze kao živa tradicija naroda koji je pisao te dokumente i rukopise i čuvao ih. U tom smislu važno bi bilo naglasiti da je Biblioteka pridružena članica Univerziteta u Sarajevu – istaknuo je on.

Gazi Husrev-begova biblioteka u Sarajevu osnovana je u januaru 1537. godine.

Posted by on 2015-01-16. Filed under Sarajevo, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login