Gazirana pića uzrokuju bolesti

gazirana pića Više nema nikakve sumnje da gazirana pića izazivaju gojaznost, dijabetes, depresiju, probleme sa kostima i zubima, a nije rješenje ni uzimanje njihovih dijetalnih zamjena jer su i vještački zaslađivači štetni .

Uprkos upozorenjima ljekara, teško je odoljeti gaziranim pićima. Slatka su, osvježavaju, pogotovo u ljetnim danima, a odlična su poslije obilnog obroka. Ipak, mnogo je razloga zašto bi trebalo da ograničite njihov unos.

Gojaznost, dijabetes, depresija, problemi sa kostima i zubima – samo su neke od mogućih posljedica. Ni dijetalna zamjena vašeg omiljenog napitka nije dobra. Studije pokazuju da su njihovi ljubitelji čak gojazniji od onih koji piju obično piće. Vještački zaslađivači izazivaju pojačano lučenje insulina zbog čega tijelo počinje da taloži masti, prenosi B92.

Osim toga, vještački zaslađivači imaju intenzivniji ukus od šećera, tako da će vremenom biti umrtvljeno vaše čulo ukusa. Također, neki ljudi primjetili su pojačane glavobolje i migrene, koje su prestale kad su prešli na zdravije napitke, poput vode.

Limunska kiselina je krivac za ružniji osmijeh – studija objavljena u magazinu “Opća stomatologija” ustanovila je da korisnici metamfetamina i gaziranih pića imaju isti nivo oštećenja zubi.

Dugogodišnji korisnici koji piju više od četiri limenke dnevno imaju 30 posto veću šansu da obole od depresije. A samo jedno dijetalno gazirano piće dnevno povećava rizik od dijabetesa za 36 posto.

Posted by on 2015-05-27. Filed under Magazin, Zdravlje & Ljepota. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login