General Motors povlači još 971 hiljadu automobila

General MotorsAmerički proizvođač automobila “General Motors”, koji je već pod istragom u Sjedinjenim Državama, najavio je povlačenje još 971.000 automobila, najviše iz Sjedinjenih Država, zbog problema s kontakt-bravom. To su modeli “Ševrolet kobalt”, “Pontijak G5″ i “Bjuik”, proizvedeni između 2008. i 2011. godine, navodi se u saopćenju firme.

Ukupno 824.000 automobila bit će povučeno iz Sjedinjenih Država, a ostatak iz Kanade i Meksika.

GM je do sada povukao 2,6 miliona vozila zbog problema s kontakt-bravom i neaktiviranja zračnih jastuka u slučaju sudara.

GM je već pod tri istrage u Americi zbog prethodne ture povlačenja vozila, također zbog kontakt-brave koja u vožnji može isključiti motor i blokirati volan, što je dovelo do brojnih udesa i 12 poginulih.

GM je naveo da je utvrdio i probleme sa sjedištima, sistemom za snabdijevanje motora gorivom i neaktiviranjem zračnih jastuka.

Sve te popravke će koštati GM oko 300 miliona dolara u prvom ovogodisnjem kvartalu.

Američke vlasti istražuju zašto je GM čekao toliko dugo da to učini, iako je znao za problem. GM ima rok do 03. aprila da odgovori na 107 pitanja Agencije za sigurnost drumskog saobraćaja.

Posted by on 2014-03-30. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login