Globeov Shakespeare i na malim ekranima

Globeov ShakespeareLondonsko pozorište Globe odnedavno nudi gledateljima da kod kuće gledaju pozorišne predstave po djelima Williama Shakespearea.

“Uživajte u gledanju Shakespeareova Globea iz udobnosti vlastita doma, zahvaljujući usluzi Globe on Screen”, reklamira se Globe Digital na internetu, prenosi Hina.

“Predstave su kompletne i pružaju vam mogućnost da uživate u svijetu slavnoga pozorišta Globea i gledate izvedbe koje je kritika nahvalila”.

Među predstavama koje se mogu preuzeti je i čuvena produkcija Shakespeareove komedije “Na Tri kralja” s Markom Rylanceom i Stephenom Fryjem u glavnim ulogama, historijska drama “Henri IV” , “Ukroćena goropadnica”, “Romeo i Julija”, “Kako vam drago” i “Uzaludni ljubavni trud”, a u ponudi je i stotinjak razgovora o Shakespeareu s proslavljenim glumcima poput Judy Dench, Ewana McGregora ili Judea Lawa, navodi Globe u saopćenju.

Vjerna rekonstrukcija

‘Shakespeareov Globe’ vjerna je rekonstrukcija pozorišta u kojem je djelovao Shakespeare.

Izgrađeno je 1996. na južnoj obali Temze na istom mjestu na kojem je bio originalni Globe, koji je izgorio 1613.

Od aprila do oktobra to pozorište izvodi Shakespeareova djela, djela njegovih savremenika i modernih autora, i svake ga sezone posjeti više od 300.000 ljudi, a svoje produkcije snima od 2009.

S interneta se mogu preuzeti cjelovečernji filmovi standardne i visoke definicije po cijeni od 3,99 funti (pet eura) za posudbu ili kupiti za 7,99 funti . Više od pedeset Shakespeareovih predstava može se kupiti ili samo posuditi na 48 sati.

Posted by on 2014-11-14. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login