Godinama bez pomaka na cesti Stolac-Neum

Stolac, NeumMagistralna cesta Stolac – Neum, koja je u izgradnji, povezala bi Neum sa ostatkom države i riješila problem njegovom stanovništvu koje je, nakon ulaska Hrvatske u Evropsku uniju, ostalo izolovano sa svih strana. Međutim, godinama nikakvog pomaka nema.

Ista priča

– Gradnja ne napreduje uopšte, ni na vidiku nije da će nekad skoro biti završena. To nam je veliki problem s obzirom na to da je Neum jedini grad u BiH s izlazom na more. Oni koji bi trebali graditi, koče tu gradnju iz samo njima znanih razloga. Osnovna stvar za razvoj Neuma jeste put prema unutrašnjosti zemlje, odnosno Čapljini, Mostaru i Sarajevu, kazao je za Oslobođenje načelnik Općine Neum, Živko Matuško.

Jedini pomak koji je u posljednje vrijeme načinjen, kazao je on, jeste činjenica da se trenutno izvode radovi na spajanju stare i nove ceste koja vodi ka unutrašnjosti, u dužini od oko 500 metara, čime će se moći skratiti vožnja za dvadesetak minuta.

– Svake godine se ponavlja ista priča, kako doći do Neuma i kako prometovati kroz Neum. Ovo pitanje je trebalo do sada biti riješeno, sezona je odavno počela, istakao je Matuško, te dodao da bi, ukoliko bi sada počela gradnja, cesta bila gotova za godinu.

Čekaju 30 godina

Prošle godine govorilo se i o uvođenju carine u Neum, da se u Neumu carini roba i da prolazi pod istim uvjetima kao što prelazi hrvatska roba preko Neuma, a na pitanje da li je to riješeno, Matuško kaže kako niko neće da dovozi robu u Neum jer im je skuplje.

Za izgradnju ceste Stolac – Neum u dužini od 48,8 kilometara, na koju Neumljani čekaju punih 30 godina, potrebno je oko 55 miliona eura, a, iako je prošle godine federalni ministar prometa i komunikacija Enver Bijedić izjavio da će projekt biti nastavljen, bageri su se prije dvije godine zaustavili na 5,1 kilometar iz pravca Neuma. S druge strane, iz smjera Stoca, još uoči Olimpijade u Sarajevu urađeno je 15 kilometara. Sudeći prema do sada realiziranim obećanjima, malo je vjerojatno da će Federacija BiH u skorije vrijeme pronaći sredstva za gradnju normalne prometnice i povezati Neum s ostatkom države.

Posted by on 2014-07-27. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login