Gori Katedrala Notre-Dame u Parizu, urušio se krov i dio konstrukcije

Gori Katedrala Notre-Dame u Parizu. Požar je izbio u potkrovlju katedrale nakon čega su se urušili krov i toranj na građevini. U toku je velika akcija gašenja požara, a uzrok nesreće nije poznat.

Notre-Dame, Pariz
Notre-Dame, Pariz

Veliki dim nadvio se iznad Pariza, a prema fotografijama sa društvenih mreža, čuvenu parišku katedralu Notre-Dame zahvatio je požar. Vatra je prvo izbila u potkrovlju i krovu građevine i širi se po konstrukciji. Potom se urušio toranj, kojeg su držala četiri stuba visine 93 metra.

U toku je velika operacija gašenja požara, a područje oko katedrale je evakuisano, saopštila je pariška vatrogasna jedinica.

Raspoređene su snage koje pokušavaju da izvuku vrijedna umjetnička djela iz crkve.

“Sve gori. Gori vanjski dio konstrukcije koji datira iz 19. vijeka na jednoj strani i iz 13. vijeka na drugoj strani. Neće ništa ostati”, izjavio je portparol katedrale Andre Fino.

Predsjednik Francuske Emmanuel Macron zbog požara je otkazao ranije najavljeno obraćanje naciji.

“Izgorio je dio nas”, napisao je na Twitteru francuski predsjednik, koji je u međuvremenu stigao na mjesto nesreće.

Uzrok požara još nije poznat, ali vatrogasci pretpostavljaju da bi mogao biti povezan s radovima na renoviranju crkve.

Katedrala Notre-Dame je poznata širom svijeta po veličini, jedinstvenosti i značaju za arhitekturu. Na spisku je svjetske baštine UNESCO-a.

Zgrada, koja datira još iz 12. vijekaspomenuta je u klasičnom književnom djelu Viktora Hugoa „Zvonar crkve Notre Dame“, a svake godine privuče milione turista.

U toku su bili radovi na renoviranju, a bronzane statue su izmještene prošle sedmice zbog radova.

Prošle godine Katolička crkva u Francuskoj je pozvala na hitnu obnovu i izdvajanje sredstava kako bi se crkva Notre-Dame spasila od propadanja.

Posted by on 2019-04-15. Filed under Kultura, Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login