Grad Sarajevo će uskoro imati biciklističku stazu

Sarajevo

Sarajevo

Grad Sarajevo će poput drugih europskih metropola uskoro imati biciklističku stazu koja će ići uz glavnu gradsku longitudinalu u oba pravca.

Staza će biti duga oko sedam kilometara km i izgradit će se fazno, po evropskim standardima, na potezu Nedžarići-Skenderija. Duž staze predviđena je horizontalna i vertikalna signalizacija, iluminacija, odmorišta sa klupama i česmama, te će se moći koristiti usluge bežičnog interneta.

Projekt izgradnje biciklističke staze u glavnom gradu BiH pokrenula je Gradska uprava Grada Sarajeva na čelu sa gradonačelnikom Ivom Komšićem.

Razlog tome je popularizacija i pojačana svijest o biciklizmu kao o sve poželjnijem, praktičnijem i jeftinijem načinu prijevoza, navodi se u saopćenju Gradske uprave.

Osim rekreacije, bicikl se sve češće koristi i kao prijevozno sredstvo u gradskom saobraćaju.

Insititut za arhitekturu, urbanizam i prostorno uređenje Arhitektonskog fakulteta Sarajevo nakon izrade Idejnog projekta pristupio je izradi Izvedbenog, koji treba da bude završen do kraja iduće sedmice.

U međuvremenu, Grad Sarajevo je na adrese tri općina (Novi Grad, Novo Sarajevo i Centar) uputio zahtjev za urbanističku saglasnost za izgradnju biciklističke staze.

Saglasnost je do sada izdala Općina Novi Grad, s obzirom da će na području ove općine započeti izgradnja buduće biciklističke staze.

Sljedeći korak je izdavanje građevinske dozvole od sve tri općine, da bi se krenulo u izvođenje radova na biciklističkoj stazi.

Iz Gradske uprave naglašavaju da projektovanje biciklističke staze Nedžarići – Skenderija sufinansiraju Grad Sarajevo i Direkcija za ceste Kantona Sarajevo u ukupnom iznosu od 48.000 KM.

 

Posted by on 2014-09-10. Filed under Sarajevo, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login