Gradačac: Proglašeno stanje prirodne nesreće

klizišteNačelnik općine Gradačac donio je Odluku o proglašenju prirodne nesereće izazvane klizištima. Posljednjih tjedana, uz aktiviranje starih, pojavilo su se na desetinenovih klizišta koja su izravno ugrozila obiteljske kuće i komunalnu infrastrukturu u nekoliko gradačačkih mjesnih zajednica.

Šef službe Civilne zaštite općine Gradačac Isam Sendić kaže da se od početka ove godine do danas zaprimili 90 prijava klizišta.

“To nas je posebno zabrinulo jer uz 37 starih, aktivirana su 53 nova klizišta. Nakon svih analiza dat je prijedlog općinskom načelniku da donese odluku o proglašenju prirodne nesreće od klizišta”, kaže Sendić.

Ističe kako je najzabrinjavajuća situacija u gradačačkoj mjesnoj zajednici Kerep.

“U toj mjesnoj zajednici ugroženo je nekih 20-tak kuća. Iz dva objekta porodice su iseljene, odnosno date su preporuke za iseljenje. Za jednu porodicu obezbijeđen je alternativni smještaj a za drugu rješavamo situaciju. Ukoliko se dodatno usloži situacija, spremni smo, ako to bude potrebno, iseliti još nekoliko porodica”, zaključio je Sendić

Ekipe Civilne zaštite stalno su na terenu i ovisno o razvoju situacije spremne su poduzeti adekvatne mjere.

Posted by on 2015-02-19. Filed under Gradačac, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login