Građani Federacije BiH u bankama drže 6,4 milijarde KM

Konvertibilna markaPoslovne banke u Federaciji BiH tokom prvih šest mjeseci i 2014. uspjele su ostvariti rekordnu dobit u iznosu od 85,3 miliona KM, saopćeno je iz Agencije za bankarstvo FBiH.

Pozitivan finansijski rezultat od 94,7 miliona KM ostvarilo je 16 banaka, a gubitak u poslovanju od 9,4 miliona KM iskazan je kod jedne banke, tako daje ukupna neto dobit 85,3 miliona KM, što je najbolji poslovni rezultat ostvaren u posljednjih pet godina.

Vidljiv je privredni oporavak ekonomije BiH, pored ostalog, i po tome što je u prvih šest mjeseci 2014. ukupan kapital povećan je za 3 posto, odnosno za 72 miliona KM i zaključno sa 30. junom iznosio je 2,4 milijarde maraka, kao i po kreditnim plasmanima koji su porasli za 2 posto ili 238 miliona KM, te po rastu privatnih depozita.

Istina, ukupni depoziti u prvoj polovini 2014. smanjeni su za 1 posto ili za 111 miliona KM, no štedni depoziti građana u istom periodu porasli su za 3 posto ili 184 miliona KM i u prvoj polovini 2014. građani Federacije BiH imali su na štednji 6,4 milijarde KM.

Zlatko Barš, direktor Federalne agencije za banakarstvo, tvrdi da je bankarski sektor vrlo stabilan, da su banke visoko kapitalizirane i pouzdane, i da je usporen, pa i zaustavljen rast tzv. rizičnih kredita, što sve upućuje na zaključak da se ekonomija BiH polako oporavlja od višegodišnje recesije.

Posted by on 2014-09-10. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login