Gregory Porter otvara 18. Jazz Fest

Gregory Porter
Gregory Porter

Dobitnik ovogodišnjeg Grammyja za najbolji vokalni jazz album i trenutno najtraženiji muški vokalista na svjetskoj jazz sceni Gregory Porter otvorit će 18. Jazz Fest Sarajevo, sopćeno je iz Direkcije Festivala.

Ovogodišnji festival bit će održan od 4. do 9. novembra.

Iako je do početka festivala ostalo oko sedam mjeseci, lista učesnika je odavno poznata i na njoj se nalaze još tri dobitnika prestižnog Grammyja.

Mada Gregory Porter u karijeri ima tek tri albuma, objavljena u protekle četiri godine, svaki je zavrijedio nominacije za Grammy, posljednji – Liquid Spirit čak dvije. Porter je za kratko vrijeme osvojio kritiku i publiku.

Njegovi koncerti širom Sjedinjenih Država i Evrope rasprodati su mjesecima unaprijed, a mediji ovog umjetnika bez ustručavanja nazivaju “genijem”, “briljantnim novim glasom jazza” i “novim velikim jazz pjevačem”. Ovog američkog umjetnika su muzički kritičari uglednog JazzTimesa proglasili vokalistom godine, dok su ga također kritičari magazina DownBeat proglasili umjetnikom godine i vokalistom godine u kategoriji “zvijezda u usponu”.

Pjesma Hey Laura sa albuma Liquid Spirit koji će Porter 4. novembra predstaviti bh. publici, bila je nominirana za Grammy, u kategoriji najbolje R&B izvedbe.

Posted by on 2014-04-08. Filed under Jazz Fest Sarajevo, Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login