“Hamlet” Shakespear’s Globe Theatrea u Sarajevu

Narodno pozorište, Sarajevo

Narodno pozorište, Sarajevo

U okviru dvogodišnje svjetske turneje povodom 450. godišnjice rođenja Williama Shakespeara, 15. juna 2014. u 20:00 sati u Narodnom pozorištu Sarajevo će gostovati Shakespeare’s Globe Theatre sa predstavom “Hamlet“.

Dolazak u Sarajevo jednog od najpoznatijih svjetskih teatara rezultat je saradnje British Councila u Bosni i Hercegovini, Internacionalnog teatarskog festivala MESS i Narodnog pozorišta Sarajevo. Turneja pod imenom Globe to Globe sa “Hamletom“ u režiji umjetničkog direktora Shakespeare’s Globe Theatrea, Dominica Dromgoolea, predstavlja jedinstven pozorišni događaj, a sa ovim projektom Shakespeare’s Globe Theatre će posjetit gotovo sve države svijeta uključujući i Bosnu i Hercegovinu.

“Posebno smo uzbuđeni što ćemo i sarajevskoj publici prirediti ovakav vrhunski svjetski teatarski događaj, a prihod od svih ulaznica bit će usmjeren u humanitarne svrhe, za stanovništvo stradalo od poplava u BiH”, istakla je Larisa Halilović, direktorica British Councila.

Engleski “Hamlet” otkriva nam savremenu, svježu verziju Shakespearove klasične tragedije u kojoj se isprepliću politika, nasilje i filozofska promišljanja uz prigušeni humor. U konačnici ovo je kolosalna predstava koja slavi engleski jezik i Shakespearovu genijalnost, a samo 12 glumaca nastupa u više od dvadeset uloga u žustroj izvedbi koja traje dva sata i četrdeset minuta.

“Ponosimo se činjenicom da smo partneri British Councila i u ovom projektu koji ponovo Sarajevo stavlja na svjetsku kulturnu mapu i drži korak sa svjetskim teatarskim zbivanjima”, naglasio je Dino Mustafić, direktor Internacionalnog teatarskog festivala MESS.

Pozorišna kritika oduševljena je ovim scenskim viđenjem slavne drame pa ju je tako „The Independent“ ocijenio “čudesnom i snažnom produkcijom“ dok je The Guardian istaknuo da „dobre stvari često dolaze u malim pakovanjima, pa je tako i s dinamičnim i slojevitim ‘Hamletom’ Dominica Dromgoolesa”, a Financial Times je primijetio da je riječ o “uglađenoj i zanimljivoj predstavi”.

Ulaznice za ovu predstavu po cijeni od 10 KM, 15 KM i 20 KM se mogu nabaviti na blagajni Narodnog pozorišta Sarajevo. Informacija i rezervacije putem telefona +387 33 221 682.

Posted by on 2014-06-04. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login