Haški sud: Posebna internetska stranica o genocidu u Srebrenici

ICTY

ICTY

Haški kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) pridružio se ove sedmice  obilježavanju 20.godišnjice genocida u Srebrenici, pozvavši javnost da posjeti specijalnu internetsku (web) stranicu posvećenu procesuiranim slučajevima u vezi Srebrenice.

Na stranici se nalazi video-film, infografika broja prognanih i ubijenih, svjedočenja preživjelih, 5 osuđujućih slučajeva i 1 oslobađajuća presuda u vezi zločina, kao i govori vodećih ljudi Haškog suda i tužiteljstva, a u vezi međunarodnog procesuiranja.

Također su nude i opće informacije o kontekstu sukoba u bivšoj Jugoslaviji, interaktivna mapa zločina koje je istražio ICTY te nekoliko osnovnih informacijama o suđenjima u toku.

Naime slučajevi koji su u toku još nisu obuhvaćeni analizom ove stranice.

Od 20 osoba optuženih pred Međunarodnim sudom UN-a u vezi Srebenice, okončano je suđenje za njih 15, s jednom oslobađajućom presudom (Momčilo Perišić). Jedan od optuženih je umro prije okončanja postupka (Slobodan Milošević), a četvorici još traje postupak (Radovan Karadžić, Ratko Mladić, Jovica Stanišić, Franko Simatović).

Na web-stranici su najuočljivije i najpotresnije priče preživjelih svjedoka.

„Svjedoci su u središtu rada Međunarodnog suda. Do danas, suci ICTY-a su saslušali više od 1.000 svjedočenja u predmetima u vezi s događajima u Srebrenici. Mnoga od tih svjedočanstava dale su žrtve, koje su hrabro govorile o pojedinostima toga kako su premlaćivane, mučene, silovane, seksualno zlostavljane ili primorane da gledaju kako im tokom masovnih pogubljenja ubijaju članove porodice“, navedeno je na stranici na kojoj je podsjećeno i kako je ICTY bio prvi međunarodni sud na kojem je zaključeno u drugostupanjskoj presudi (Radislav Krstić) 2004.godine – da se u Srebrenici dogodio genocid.

Više na: http://www.icty.org/srebrenica20/index-bcs.html

Posted by on 2015-07-14. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login