Heineken preuzima Pivovaru Laško

Heineken

Heineken

Većinski vlasnici slovenske poslovne grupacije Pivovarna Laško (PL) potvrdili su u ponedjeljak da su za kupca 51,11 posto dionica te kompanije odabrali Heineken koji tako dobiva dvije najveće slovenske pivovare, pivovaru Laško i pivovaru Union i jača svoju poziciju u regiji.

Konzorcij većinskih vlasnika naveo je da se nakon pregleda prispjelih obavezujućih ponuda odlučio za ponudu Heinekena koji je ponudio 25,56 eura po dionici, što je skoro pet eura više od cijene dionice na Ljubljanskoj berzi.

U zadnjoj fazi tendera za preuzimanje slovenske industrije piva i mineralnih voda sudjelovali su još finansijski fondovi CVC Capital, KKR in Mid Europa Partners, ali su dali niže ponude od holandskog pivovarskog giganta, drugog po veličini proizvođača piva u svijetu.

Heineken je objavio da će istu cijenu dionice koju je ponudio većinskim vlasnicima dati i manjinskim dioničarima, te da ni u kojem slučaju ne namjerava ukinuti slovenske marke piva niti smanjiti kapacitete proizvodnje, čega su se neki bojali, računajući da će novi vlasnik biti zainteresiran samo za osvajanje domaćeg tržišta.

Prvi pokušaj preuzimanja slovenske industrije piva datira iz 2001. kad je većinski udio u ljubljanskoj pivovari Union kupio belgijski Interbrew. Nakon žestoke političke kampanje da se proizvodnja piva i pića objedini radi navodne zaštite nacionalnih ekonomskih interesa Interbrew se iz Slovenije nakon samo godine dana povukao prodavši svoje dionice Pivovarni Laško (PL).

Ta je grupa bila prisiljena u prodaju dionica zbog velike zaduženosti i potrebne dokapitalizacije, na koju se obavezao Heineken.

Posted by on 2015-04-18. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login