Historijsko područje – Crkva sv. Mitre proglašeno nacionalnim spomenikom BiH

Crkva sv. Mitre sa starim grobovima u Ravnom

Crkva sv. Mitre sa starim grobovima u Ravnom

Predsjedavajući Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH Radoje Vidović i članovi Amir Pašić i Goran Milojević donijeli su na ovosedmičnoj sjednici odluku o proglašenju historijskog područja – Crkva sv. Mitre sa starim grobovima u Ravnom nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

Članovi Komisije usvojili su izmjene i dopune Odluke o proglašenju kulturnog pejzaža – memorijalni kompleks Muzej “25. Maj” u Drvaru nacionalnim spomenikom BiH, a izmjene se odnose na uvrštenje mjesta i ostataka Spomenika žrtvama fašizma.

Pored toga, članovi Komisije donijeli su i odluke kojima se utvrđuje da tri dobra ne ispunjavaju kriterije za proglašenje dobara nacionalnim spomenikom BiH i to Turbe Sefer-paše Alikadića s mezarjem u selu Kamenica u općini Ilijaš, Lokalitet Vile Božić u Banjoj Luci i Javna česma Careve vode na Palama.

Na sjednici su razmotreni i prijedlozi za pokretanje postupka izmjena i dopuna odluka za četiri dobra i zaključeno je da se po Poslovniku o radu Komisije pokrene postupak izmjena i dopuna odluke za sva četiri dobra.

Radi se o kulturnom pejzažu – Spomen park žrtava fašističkog terora Garavice u Bihać, graditeljskoj cjelini – Memorijalni kompleks Šušnjar u Sanskom Mostu, mjestu i ostatku graditeljske cjeline – Sinan-begove džamije (džamije Sinan-bega Boljanića) u Čajniču te povijesnoj građevini – Vila Emericha Pascola u Banjoj Luci.

Uz članove Komisije sjednici su prisustvovali i zamjenik ambasadora Republike Turske u BiH, predstavnica ambasade Francuske i predstavnica Ureda visokog predstavnika u BiH, javljeno je iz Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika.

Posted by on 2018-01-24. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login