Holandsko dokumentovanje o Srebrenici

 Srebrenica

Srebrenica

U Memorijalnom centru Potočari danas je otvoren Muzej komande holandskog bataljona s opremom, tehnikom, fotografijama, video zapisima, pisanom građom i drugim predmetima koje su koristili vojnici holandskog bataljona 1995. godine. Postavka je urađena na 35 lokacija u zgradi bivše fabrike akumulatora.

Hasan Nuhanović bio je prevodilac u holandskom bataljonu u vrijeme pada Srebrenice. Ovaj muzej govori o njemu, o njegovom ocu koji je kasnije ubijen, odnosno o mnogim koji su bili jula 1995. godine u Potočarima.

Danas je Nuhanović koordinator projekta uređenja Muzeja.

“Ovaj muzej rekonstruiše događaje iz jula 1995. godine. Ova zgrada bila je komanda UNPROFOR-a. Sve je autentično. Ovaj Muzej govori o hiljadama izbjeglica koje su se u julu nalazile ovdje”, kaže Nuhanović.

Nura Begović iz Udruženja Majke Srebrenice zadovoljna je postavkom Muzeja.

“Drago mi je što je ovo urađeno. Sviđa mi se način na koji je uređen Muzej i što se bazira na komandnoj zgradi holandskog bataljona odakle se, da je bilo želje, mogao uputiti poziv za pomoć, kako se sve ovo ne bi desilo”, napominje Nura Begović.

Na ovaj način obogaćen je sadržaj kompleksa Memorijalnog centra Potočari, istakao je predsjednik Upravnog odbora centra Sadik Ahmetović.

“Muzej je uređen u 27 soba sa raznovrsnim sadržajima i formama. Materijal je obrađen u elektronskoj i narativnoj formi. Tu su video iskazi preživjelih, kao i vojnika tadašnjeg holandskog bataljona. Tu su brojne fotografije i artefakti pomoću kojih je izvršena rekonstrukcija ovog objekta”, rekao je Ahmetović.

Direktor Memorijalnog centra Westerbork Dirk Mulder zahvalio je što je omogućeno da i vojnici holandskog bataljona u Memorijalnom centru Potočari ispričaju svoju priču.

Partneri projekta su holandska mirovna organizacija PAX i Kamp Westerbork, a finansirala ga je holandska ambasada u Bosni i Hercegovini u iznosu od milion maraka (više od 511.000 eura), plus 150.000 eura za tehničko uređenje ove postavke.

Posted by on 2017-02-10. Filed under Srebrenica, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login