Honda uskoro predstavlja svoj prvi avion

Honda

Honda

Japanski automobilski koncern Honda Motors uskoro će predstaviti svoj prvi avion Honda Jet, piše Wall Street Journal, a prenose agencije.

Letjelica će, kako se očekuje, biti u klasi ultrabrzih poslovnih aviona i moći će primiti sedam osoba. Njegova procijenjena vrijednost je 4,5 miliona američkih dolara, navodi list.

Osnovna karakteristika aviona je položaj motora iznad krila, za razliku od uobičajenog položaja u repnom dijelu.

Prema podacima lista, Honda je dobila preliminarnu certifikaciju aviona krajem marta. Trenutno koncern očekuje konačnu dozvolu Federalne agencije civilne avijacije Sjedinjenih Američkih Država (FAA).

Evropska premijera

Avion, koji će evropsku premijeru doživjeti ove sedmice u Ženevi, trebao bi omogućiti Japanu da konkurira kompanijama kao što su Boeing i Airbus.

Za samu Hondu letjelica predstavlja mogućnost izlaska na novi segment tržišta, navodi Wall Street Journal.

Honda je osnovana 1946. godine i do 1960-ih godina proizvodila je samo motocikle, a već se u 1970-im uspjela pozicionirati na međunarodnom tržištu kao jedan od vodećih japanskih proizvođača automobila.

Sada Honda ima više od 100 fabrika u 33 države svijeta i zapošljava blizu 200.000 radnika.

Posted by on 2015-05-20. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login