Hrana u Banjaluci 22 posto skuplja od hrane u Moskvi

hrana, trgovinaProsječna bh porodica poslije svakog odlaska u sedmičnu nabavku hrane ostane u šoku. Neshvatljivo je kako je hrana kod nas toliko skupa imajući u vidu standard i mjesečna primanja radnika.

Prema mnogim istraživanjima BiH je najsiromašnija zemlja u Evropi, broj nezaposlenih se približava broju zaposlenih, penzioneri i mnogi radnici preživljavaju na minimalcu, ali bez obzira na to građani za hranu i bezalkoholna pića izdvajaju više nego u mnogi zemljama koje su članice Evropske Unije.

Na internet stranici “Expatistan”, koja mjeri troškove života troškovi života u Banjaluci manji su za 61 posto nego u Vašingtonu, za 63 posto nego u Njujorku, za 57 posto nego u Melburnu i za čak 67 posto manji nego u Cirihu.

Prema istom izvoru, troškovi života u Banjaluci su za 36 posto manji nego u Moskvi i 42 posto manji nego u Berlinu.

Na osnovu 6 parametara koje sajt “Ekspatistan” upoređuje – hrana, stan, odjeća, prevoz, sredstva za higijenu i zabava – cijena hrane u Banjaluci za 22 posto je skuplja nego u Moskvi, ali je zato stan jeftiniji za 67 posto, zabava za 46 posto i odjeća za 25 posto.

Cijena hrane u Banjaluci je za 14 posto jeftinija nego u Berlinu.

Troškovi stanovanja u Banjaluci su za 63 posto manji nego u Berlinu, s obzirom da je, prema podacima veb stranice “Ekspatistan”, za mjesečno iznajmljivanje stana od 85 metara kvadratnih u Banjaluci potrebno 733 KM ili 374 evra dok je iznajmljivanje takvog stana u Berlinu potrebno 1.102 evra.

Troškovi komunalni usluga za stan od 85 metara kvadratnih u Banjaluci su oko 129 evra, dok je u Berlinu za to neophodno izdvojiti nekih 20 posto novca više, s obzirom da je cijena istih usluga 161 evro.

Prema istim parametrima, Banjaluka je za 46 posto jeftinija od Beča, odnosno 48 posto jeftinija u odnosu na Brisel.

Indeksi troškova života, prema ovoj web stranici približno su jednaki u Banjaluci i Sarajevu, s tim da je hrana i stanovanje skuplje u Banjaluci, dok su zabava, sredstva za ličnu higijenu, transport i gardaroba skuplji u Sarajevu.

Prema istom izvoru, Banjaluka je za 6 posto skuplja u odnosu na Mostar, a 12 posto skuplja u odnosu na Tuzlu. Slična situacija je i sa troškovima života u Sarajevu, koji su za 13 posto veći nego u Tuzli i za 7 posto veći nego u Mostaru.

Posted by on 2014-11-04. Filed under Banja Luka, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login