Hrvatska odustaje od monetizacije autoputeva

Hrvatska, autoputVlada Hrvatske odustaje od monetizacije autoputeva, najavio je u petak premijer Zoran Milanović, rekavši da će država, umjesto toga, 51 posto kompanije Hrvatske autoceste ponuditi penzijskim fondovima i građanima.

Penzijskim fondovima bi se ponudilo 80 posto dionica stavljenih u prodaju, dok bi građani mogli otkupiti ostalih 20 posto.

“Svi znamo kakav je otpor bio kad smo najavili monetizaciju naših autocesta, govorilo se da je to rasprodaja nacionalne imovine. I dalje se ne slažem s tom konstatacijom. No, sada idemo na varijantu samo prema domaćim mirovnicima i građanima”, rekao je Milanović u Koprivnici.

Krajem prošle godine pristigle su neobavezujuće ponude za koncesiju hrvatskih autocesta.

Inicijativa za referendum

Uslijedili su pregovori s ponuđačima, u aprilu su trebali biti pozvani na predaju obavezujućih ponuda, a potom bi bio proveden odabir najpovoljnije ponude.

No, cijeli je taj proces bio u sjeni mogućnosti raspisivanja referenduma na kojem bi se građani izjašnjavali jesu li za monetizaciju.

Ovaj  “plan B” Vlada je morala osmisliti nakon što je inicijativa “Ne damo naše autoceste” uspješno prikupila više od 460.000 potpisa za referendum.

Inicijativa je okupila pet sindikalnih uprava, dva cestarska sindikata i sedam organizacija civilnog društva te prikupljala potpise širom Hrvatske.

Posted by on 2015-03-14. Filed under Region, Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login