Hrvatski brod spasio 305 migranata na Mediteranu

 Hrvatski brod spasio 305 migranata na Mediteranu Posada broda Hrvatske ratne mornarice (HRM) “Andrija Mohorovičić”, koji sudjeluje u združenoj humanitarnoj operaciji Europske unije “Triton”, sudjelovala je u akciji spašavanja 305 migranata na Sredozemnom moru, izvijestilo je hrvatsko Ministarstvo obrane.

Brod HRM-a, na koji je u toj akciji ukrcano 124-oro djece, 58 žena i 123 muškaraca, zaplovio je prema Siciliji, gdje je tokom  nedjelje planiran iskrcaj spašenih osoba, navodi se u priopćenju.

Posada “Andrije Mohorovičića”, koja je u operaciju “Triton” uključena od 1. kolovoza, već je drugog dana sudjelovanja u toj misiji spasila 37 osoba na moru, dok je nekoliko dana kasnije sa švedskim brodom “Posejdon” sudjelovala u akciji spašavanja 476 migranata.

Više od 2.100 smrtno stradalo

Po najnovijem izvješću UN-ova Visokog povjerenstva za izbjeglice (UNHCR) objavljenom prošlog tjedna, od siječnja je najmanje 224.000 migranata ušlo preko Sredozemlja u Europu – 98.000 u Italiju i 124.000 u Grčku – a više od 2.100 ih je izgubilo život na tome putu.

Prošlog vikenda je, po podacima talijanske obalne straže, u više odvojenih operacija na Sredozemnome moru spašeno više od 1.000 migranata na nesigurnim plovilima.

Operacija “Triton”, koju su tražile talijanske vlasti, pokrenuta je 1. studenoga 2014. u središnjem Sredozemlju u svrhu nadzora i zaštite granica EU na moru te spašavanje migranata.

Brod sa 49 pripadnika hrvatskih Oružanih snaga i pet pripadnika granične policije MUP-a do kraja listopada sudjelovat će u misiji “Triton”.

Hrvatska je jedna od 27 europskih zemalja koja sudjeluje u toj misiji raspoređivanjem svojeg osoblja i tehničke opreme.

Posted by on 2015-08-16. Filed under Region, Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login