Hrvatski javni dug 38,3 milijardi eura

Hrvatska, euro, kunaHrvatski javni dug krajem prvog tromjesečja ove godine dosegnuo je 288,5 milijardi kuna (38,3 milijarde eura), što čini 87,7 posto bruto domaćeg proizvoda, pokazalo je u srijedu izvješće Europskog ureda za statistiku Eurostata. S obzirom na njegov rast, iz Ministarstva financija poručuju da pripremaju strategiju upravljanja javnim dugom.

To izvješće u skladu je s podacima o dugu opće države, koje je početkom srpnja objavila Hrvatska narodna banka.

Iako Hrvatska po visini udjela javnog duga u BDP-u nije na vrhu Eurostatove liste, pa tako osam članica ima i veći postotak udjela duga, od kojih najveći ima Grčka (168,8 posto) i Italija (135,1 posto), Hrvatska je među zemljama s najbržim rastom toga udjela.

U odnosu na kraj četvrtog kvartala 2014. godine, udio hrvatskog javnog duga u BDP-u porastao je za 2,6 postotna boda.

Brži rast tog udjela imale su tek Belgija i Italija – za 4,5, odnosno tri postotna boda, prenosi Hina.

Poruka iz Ministarstva financija

U odnosu, pak, na prvo tromjesečje prošle godine, postotak udjela javnog duga Hrvatske u BDP-u porastao je za 6,2 postotna boda.

Brži rast postotka u tom je razdoblju bilježila tek Bugarska, uz rast za 10 postotnih bodova.

Iz Ministarstva financija u srijedu su poručili da se priprema strategija upravljanja javnim dugom kako bi efikasno njime upravljali i dugoročno osigurali stabilne i uredne javne financije.

“Ograničavanje zaduživanja javnih poduzeća koje se planira uvesti i njihovo restrukturiranje, koje se već provodi, svakako će pridonijeti dugoročnom rješavanju problema javnog duga. Hrvatska provodi mjere preuzete u sklopu procedure prekomjernog deficita i planira ih izvršiti u skladu s preuzetim obvezama. Očekujemo da će provođenje navedenih aktivnosti pridonijeti stabiliziranju javnog duga u nadolazećim godinama”, navode iz Ministarstva financija.

Posted by on 2015-07-23. Filed under Region, Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login