“I and I” reggae-dub festival – 29. 7. ispod Starog mosta

Mostar, Stari most

Mostar, Stari most

Pozivamo vas na 1. reggae-dub festival pod nazivom “I and I”, u subotu, 29. jula, ispod Starog mosta.

Festival organizuje Alternativni omladinski kulturni centar u suradnji sa Art sekcijom Kluba skakača u vodu Mostari, dan prije 451. skokova sa Starog mosta.

Za cjelodnevni muzički ugođaj i reggae poruku mira i poštovanja prema svim ljudima odgovorni su naši gosti ZenicaFaria Sound, sa svojim ručno izrađenim (DIY) ozvučenjem te DJ duo Mental Freedom.

U sklopu festivala će se održati i besplatne kreativne DIY (“uradi sam”) radionice!

PROGRAM:

Muzički dio: 12:00 – 1:00 h

Zenicafaria Sound (Zenica)

Zenicafaria Sound je skupina prijatelja, zaljubljenika u dub i sound system kulturu čije selekcije su uglavnom orijentirane na roots/uk/stepper dub. Danas unutar crew-a djeluju Bussy Baldhead (MC), Ardubah Warrior i VZA Selecta (selektori). Kolektiv je nastao 2010. godine u Zenici, i prve aktivnosti su se odnosile na organizovanje slušaona i koncerata u gradu. Kroz vrijeme nametala se činjenica da sav taj entuzijazam treba podići na viši nivo, i tako se u martu 2012. godine grupa prijatelja odlučila da zavrti prve trake kao warm up izvođač na dvodnevnom festivalu alternativne muzike pod nazivom “FESTIVALčić”. 2016. godine kolektiv počinje sa izgradnjom prvog ručno pravljenog soundsystema u BiH. Danas je soundsystem gotov ali njegova prava misija je tek započela, misija da širi ljubav kroz aktivizam. Organizatori su prvog festivala DiY i soundsystem kulture u BiH, Gotiva Festa. Put ih je do sada vodio na razne lokacije širom bivše države, tako su se našli na Seasplash Festival-u, DUB CAMP-u, Tides of Youth Festivalu, Ritual Fest-u, Regeneraciji Dunava, Lunar Fest-u, Lost Theory Festivalu, Momento Demento Festivalu, te gostovali u Ljubljani u sklopu Dub Lab programa, u Zagrebu na Reggae Utorku u Mastersu, u Osijeku sudjelovali na Epic Dub Session-u, te također prenosili svoje vibracije u Sarajevu, Rijeci, Splitu, Jelahu, Tuzli, Kaknju, Subotici i Bihaću. Sarađivali su sa Bass Matters Soundsystem, Thunder of Jah Army Soundsystem, Munchies Soundsystem, Baga Sound, Low Frequency, Omanian, Bass-U-Ulema Sound, Homegrown Sound, Komorat, Butchaa MessenJah, Darez Selectah, Lewangz, Shalamanda Hi Fi, Irie Garden, Kantri Man…

Mental Freedom

Mental Freedom je muško-ženski dubstep duo iz sarajevsko-zeničke kotline kojeg čine dugogodišnji pripadnici underground armije ljubitelja bass zvuka. Čine ga Benjamin Khan i Skali Yo koji su zajedničkim snagama organizovali i puštali na mnoštvu raznih događaja – koncerata, partija i festivala. Pod sloganom “bez umne, nema ni fizičke slobode”, promovišu solidarnost, slobodu i istinu kao temelje za pravednije društveno uređenje. Njihov zvuk se može okarakterisati kao plesan i dinamičan spoj duba, hip-hopa, dubstepa i ostalih srodnih žanrova koji su kroz historiju bili glas i vapaj potlačenih i obespravljenih, vješto spojeni u cjelinu koja ruši barijere učestalog zvuka koji se može čuti na našim prostorima.

RADIONICE:

Biciklistički Kolektiv Cycloscopia – besplatna popravka bicikla 17:00 – 20:00 h

Zajedno sa učesnicima festivala članovi BK Cycloscopia će pokazivati kako popravljati bicikle i tako širiti znanje o održavanju bicikala i promovirati biciklističku kulturu.

BrainFart Merch – oslikavanje majica 12:00-14:00; 17:00 – 20:00 h

Diy radionica sitotiska. Posjetitelji će moći uživo iskusiti pripremu, tehniku i oslikavanje majica kroz sitotisak, odnosno utiskivanja boje na majicu.

Haris Manjgo – Pravljenje lampi od drveta, žice, papira itd. 18:00 – 21:00 h

Kroz umjetničko izražavanje od raznih materijala Haris pravi različite instalacije i svoju inspiraciju izražava kroz njih. Ovaj put će sa posjetiocima izrađivati DIY lampe.

Zlatan Smajić (Yoga centar Sundari) – Vođena grupna meditacija “u spirali Yang” 20:00 – 21:00 h
Zajednička yoga sa svim prisutnima.

Denis Drljević i Iris Ivković (AbrakaBakra) 17:00 – 19:00 h
Spajanje tradicionalnog sa modernim kroz izradu nakita od bakrene žice, konca i perlica.

Ulaz je slobodan.

Posted by on 2017-07-28. Filed under Film & Muzika, Kultura, Magazin. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login