I maloljetnici traže abortuse


ginekologija trudnica
U Bolnici Trebinje u posljednjih sedam godina izvršeno je 277 namjernih prekida trudnoće, a bilo je i maloljetnih djevojaka koje su zahtijevale abortus, podaci su Odjeljenja ginekologije i akušerstva trebinjske bolnice.

Prema ovim pokazateljima, na godišnjem nivou urađeno je 39 prekida trudnoće ili 3,3 na mjesečnom nivou, a strosna dob žena koje traže abortus je između 29. i 39. godine.

Specijalista ginekologije i akušerstva trebinjskog Doma zdravlja Lilien Kovač kaže da je broj abortusa sigurno i veći, jer se oni obavljaju i van Trebinja.

Prema njenim riječima, najčešći razlozi za prekid trudnoće su socijalne ili ekonomske prirode, a kod mladih djevojaka nespremnost za materinstvo.

“Kada pogledamo prošlogodišnju statistiku, na abortuse se odnosi 10 odsto ukupnog broja trudnoća”, kaže Kovačeva i napominje da je pad nataliteta evidentan u ovom gradu gdje se godišnje rodi jedno odjeljenje manje djece.

Kovačeva napominje da zakon dozvoljava djevojkama sa 16 godina da mogu izvršiti prekid trudnoće bez saglasnosti roditelja ili staratelja i da se abortusi obavljaju do 10. sedmice trudnoće uz saglasnost trudnice i specijaliste ginekologije i akušerstva na ginekološkom odjeljenju trebinjske bolnice, osim u iznimnim slučajevima.

“Ako je trudnoća starija od 10 nedjelja, prekid se dozvoljava u situacijama kada postoji neka opravdana medicinska indikacija, kada je trudnoća posljedica nekog krivičnog djela odnosno silovanja ili u slučaju da postoji saznanje da se može roditi dijete sa tjelesnim ili psihičkim nedostacima, o čemu odlučuje konzilijum ljekara specijalista”, pojasnila je Kovačeva.

Ako je riječ o prekidima trudnoće starije od 20 nedjelja, onda odlučuje etički odbor.

Kovačeva kaže da je cijena abortusa 100 KM, a ako se prekid trudnoće obavlja iz medicinskih razloga onda se ne plaća.

Posted by on 2015-12-21. Filed under Trebinje, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login