Inspirativan program novopokrenutog festivala ‘Lašvanski knjižarij’

knjigaUdruženje za humani i održivi razvoj “Klik” sa sjedištem u Dolcu na Lašvi, u partnerstvu s Udruženjem “KulturANTI” iz Sarajeva, od 20. do 24. septembra organizirat će “Lašvanski knjižarij – festival riječi”, kulturnu manifestaciju posvećenu promociji knjige i književnosti koja će biti održana u Travniku i Vitezu.

Ciljevi festivala koji se prvi put organizuje su dovesti književnost u živote građana Travnika i Viteza, ali i svih zainteresiranih stanovnika srednje Bosne.

– Važan nam je i emancipatorski cilj koji u ovakvom tipu festivala vidi priliku za uključivanje književne scene Lašvanske doline u šira kulturna gibanja BiH te zemalja iz susjedstva s kojima je ona neraskidivo historijsko, kulturno, jezično i politički isprepletena. Svakako treba naglasiti da Lašvanski knjižarij kao festival ima namjeru postati platforma na kojoj će se (re)interpretirati bh. književno naslijeđe te s koje će se promovirati suvremena književna produkcija naše zemlje, ali i književna produkcija koja BiH uzima kao svoju temu – navodi se u saopćenju organizatora.

Tokom sajma knjige, na desetak štandova u holu Franšiznog centra u Vitezu, predstavili bi se najrespektabilniji književni izdavači iz BiH poput Synopsisa, Buybooka, Fondacije Petar Kočić, Svjetla riječi te Hrvatskog leksikografskog instituta, kao i neki od najvećih izdavača iz Republike Hrvatske poput Frakture, VBZ-a i Naklade Ljevak.

U sklopu programa festivala bit će održan okrugli stol “Nasljeđe Ive Andrića – danas i sutra”, a za govornike su pozvani Ivan Lovrenović, Josip Mlakić, Svetislav Basara te fra Ivan Nujić. Također će biti riječi i o poetici Marka Martinovića Cara, kao posveta njegovoj književnoj ostavštini i poetici.

O Marku Martinoviću Caru, značajnom književniku iz Viteza, govorili bi Josip Mlakić, Željko Grahovac i Mladenko Marijanović. U okviru programa “Glas iz tmine – Preživjelo pjesništvo Ive Totića” bit će održana večer posvećena nedavno preminulom viteškom pjesniku i profesoru Ivi Totiću, a o njegovim stihovima govorili bi Željko Grahovac, Enver Kazaz i Đurđica Čilić Škeljo.

Na festivalu Lašvanski knjižarij bit će održano i predstavljanje izdanja “Iz Bosne Srebrene – II kolo” posvećenog franjevačkoj književnosti u BiH, a predstavljači su Ivan Lovrenović, Nebojša Lujanović te fra Marko Karamatić.

Na kraju festivala bit će održan razgovor o Bosni kao o književnom toposu, interpretativnim problemom te neizbježnim duhovnim poticajem, pod nazivom “Bosna kao poetska (u)topija”. O temi će govoriti Ivan Lovrenović, Josip Mlakić, Nebojša Lujanović i Milo Jukić.

Posted by on 2017-09-07. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login