Iran će uskoro početi isporuke plina Iraku

plinIranski ministar za naftne resurse Bijen Namdar Zengene izjavio je kako će njegova država ove godine početi sa izvozom plina Iraku, a da će već sljedeće izvoz dostići maksimalne količine.

Iranska novinska agencija IRNA javila je kako je ministar kazao da će iranska proizvodnja i izvoz nafte dostići prethodni nivo istog trena kada budu ukinute međunarodne sankcije koje su prema Teheranu uvedene zbog spora o iranskom nuklearnom programu.

Zengene je naglasio kako najbitnije ovogodišnje planove u revitalizaciji naftne industrije predstavljaju razvoj naftnog terminala Zapadni Karun, kao i radovi na najvećem industrijskom naftnom projektu Južni Pars.

Odgoda zbog ISIL-a

Isti iranski zvaničnik je 10. januara kazao da su Iran i Irak potpisali sporazum o dnevnoj isporuci 25 miliona metara kubnih plina Iraku, ali da je realizacija tog dogovora odgođena zbog sigurnosnih prijetnji i aktivnosti pripadnika grupe Islamska država Irak i Levant na teritoriji Iraka.

Iran se nalazi u samom vrhu svjetske ljestvice najbogatijih država naftnim resursima, ali se, zbog nametnutih međunarodnih sankcija, suočio s nizom prepreka u razvoju proizvodnje i izvoza tih energenata.

Posted by on 2015-04-08. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login