ITF traži dvogodišnju kaznu za Čilića

Marin Čilić

Marin Čilić

Odluka o žalbi Marina Čilića pred Međunarodnim sportskim sudom (CAS) bit će poznata najkasnije za mjesec dana, ali loša je vijest za hrvatskog tenisera da ITF sada za njega traži dvogodišnju kaznu.

Podsjećamo, Čilić je zbog pada na doping testu kažnjen devetomjesečnom suspenzijom koja ističe 31. januara sljedeće godine.

Međugorac je testiran tokom ATP turnira u Minhenu, a u njegovom je uzorku pronađena zabranjena supstanca niketamid. Iako je nezavisni sud Međunarodne teniske federacije (ITF) ustvrdio kako je Čilić zabranjenu tvar unio u tijelo nenamjerno, kao posljedicu uzimanja tablete glukoze kupljene u apoteci i bez namjere poboljšanja izvedbe na terenu, hrvatski teniser je ipak oštro kažnjen.

Čilić je odmah najavio žalbu, a svoj će slučaj iznijeti pred CAS-om iduće srijede u Londonu. No, cijela je priča dobila nevjerovatan dodatak. Naime, na presudu vlastitog nezavisnog suda žalio se i ITF i traži da Čilić bude suspendiran na dvije godine. Potvrdio je to u srijedu stranim medijima glavni sekretar CAS-a Matthieu Reeb.

Također, Čilić je tražio da presuda bude poznata do 28. oktobra kako bi mogao igrati na ATP turniru u Parizu ako bude oslobođen.

“Odluka će biti poznata brzo nakon saslušanja, vjerovatno nekoliko dana kasnije”, objasnio je Reeb.

Posted by on 2013-10-11. Filed under Sport. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login