Izblijedio turski san o Evropi

EU, Turska Zbog unutrašnjo-političke krize Turska se sve više udaljava od EU. Političari i javnost više ne vjeruju u spajanje s Briselom. Eksperti su međutim drugog mišljenja smatraju da Turska mora nastaviti put učlanjenja.

Turska se već godinu dana nalazi u jednoj od najgorih unutrašnjopolitičkih kriza u svojoj novijoj historiji. Kriza je počela protestima u cijeloj zemlji zbog planova o rekonstrukciji Gezi parka, preko grubih intervencija policije, pa sve do korupcijskog skandala turske vlade. Blokada kanala YouTube i Twittera je dovela do uništavanja ugleda Turske u svijetu, a pogotovo u EU.

Rezultat lokalnih izbora održanih 30. marta 2014. je stoga za mnoge predstavljao veliko iznenađenje. 46 odsto glasova je dobila vladajuća islamsko-konzervativna AKP stranka – uprkos svim skandalima. To je dovoljan razlog da EU da svom pristupnom kandidatu uputi verbalni apel: “Zbog zabrinjavajućeg razvoja događaja u posljednja tri mjeseca u Turskoj, Turska sada ponovo mora početi provoditi reforme kako bi dostigla evropski standard”, izjavila je jedna glasnogovronica Evropske komisije.

Erdoganove reakcije na ovakve izjave i upozorenja su u posljednje vrijeme bile sve samopouzdanije i ravnodušnije: “Finansijska kriza, globalna kriza, Arpsko proljeće i događaji u Siriji i Egiptu pokazuju da EU Turska treba više nego što je Turskoj potrebna EU”, rekao je turski premijer tokom posjete Berlinu u februaru.

On je osvrčući se i na blokadu Twittera kritikovao međunarodnu zajednicu. “Svejedno mi je šta o tome kaže međunarodna zajednica. Svako će iskusiti moć Turske Republike”, rekao je Erdogan. Da će aktuelni rezultat izbora dodatno osnažiti premijerovo samopouzdanje, skoro niko ne sumnja.

Manji interes za EU

Turska je od 2005. službeno kandidat za članstvo u EU. Čini se međutim da u ovoj zemlji opada interes za pristup. To pored ostalog jasno pokazuju rezultati ankete “Transatlantic Trend”. Prema tim rezultatima, 44 odsto turskih ispitanika su za pristup EU. 2004. se za članstvo izjasnilo 73 odsto anketiranih. Svaki treći ispitanik se izjasnio protiv članstva.

Razlog je kako navode mnogi, dugi pristupni proces. “Nijedna evropska zemlja nije trebala toliko vremena da postane članica. Čak i nakon svih godina mi nemamo bolje izglede, u suprotnom – situacija se pogoršava”, kaže jedna studentica prava sa Univerziteta Bilgi u Istanbulu. Ova 24-godišnjakinja navodi da je ranije bila proevropljanka, ali da je sada u sve većoj nadoumici. “Nas EU svakako ne želi, a to mišljenje imaju mnogi studenti.”

Čini se da su Turci nadu izgubili naročito nakon unutrašnjopolitičkih skandala. Jedan korisnik Twittera tako piše: “Da li se EU sada uopšte može tako ponašati kao da postoji mogućnost prijema?” “Nadam se da će Turska u narednim godinama pristupiti EU. To bi život ovdje učinilo jednostavnijim”, nada se jedan drugi korisnik.

Za uspješne “poslovne ljude”je naročito ekonomska situacija u zemlji razlog za opadanje interesa prema EU, navodi Güclü Gencer. Gencer je jedan od vodećih poduzetnika u zemlji. “Turska privreda se u posljednjih deset godina jako razvila. Za razliku od nje, EU se bori sa ekonomskom krizom”, kaže Gencer u razgovoru za Deutsche Welle.

Ovaj mladi poduzetnik kaže da EU Tursku svkakako ne želi primiti u članstvo, već samo održati dobre odnose: “Između Turske i EU svakako postoji trgovinski ugovor. Pored toga, mislim da EU više profitira od Turske nego obnuzto. Turska ima vrlo važan strateški položaj. Toga se EU nikada neće odreći.”

Untrašnjopolitička kriza u fokusu

EU trenutno zaista nije popularna među turskim stanovništvom, kaže Senem Aydin, politolog na Univerzitetu Bilgi u Istanbulu. “Razlog su prije svega nejasna obećanja EU i dug pristupni proces. Narod više ne vjeruje da EU zaista misli primiti Tursku u kojoj živi većinsko muslimansko stanovništvo. Ono smatra da Turska može ispuniti sve kriterije, ali da na kraju opet neće postati članicom”, kaže Aydin.

Čak i turska elita koja je uvijek bila za pristup EU gubi cilj pred očima. Razlog je prije svega unutrašnjopolitička situacija. Sekularna turska elita se bori za političko preživljavanje, kako bi održala svoju preostalu moć.

EU je van fokusa, kako u turskoj javnosti tako i među turskom elitom. “Pored toga, Erdoganova politika je antievrpopska”, kaže Aydin. “On je već odavno izgubio cilj pred očima kada je primijetio da pristup EU nije neophodan kako bi se profilirao na unutrašnjopolitičkom planu. Ne mislim da je Erdogan još motiviran da pregovara sa EU.”

Ipak, još uvijek je rano govoriti o kraju evropskog sna. “Turska trenutno prolazi kroz jedan nesiguran period zbog unutrašnjopolitičkih problema. Pozornost vanjskoj politici je vrlo ograničena. Odnosi prema EU zavise djelimično i od toga, kako će se razvijati situacija na unutrašnjopolitičkom planu”, kaže Aydin.

Autorka: Senada Sokollu / Belma Šestić
Odgovorna urednica: Željka Telišman

Posted by on 2014-04-09. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login