Izbori u Albaniji bez opozicije

Albanija

Albanija

Predsjednik Republike Albanije Bujar Nishani kazao je u televizijskom intervjuu da je trenutna situacija u zemlji prilično zabrinjavajuća zbog namjere opozicije da bojkotira izbore, prenosi albanska novinska agencija ATA.

– Opozicija je potvrdila da će bojkotirati izbore 18. juna. Krajnji rokovi za registraciju su prekoračeni, što stvara komplikacije u legitimitetu kontinuiteta institucija nakon 18. juna – kazao je Nishani.

Po njegovim riječima, svaka politička partija bi trebala preuzeti odgovornost prema Ustavu i političkom sistemu.

Nishani je podvukao da taj sistem ne smije biti isključen bez obzira na opoziciju.

Govoreći o svojoj ulozi kao posrednika u mogućem sastanku između premijera Rame i čelnika Demokratske partije Lulzima Bashe, albanski predsjednik potvrdio je da je u kontaktu s obje stranke, ali da o temi razgovora još nije odlučeno.

Kazao je da je potrebno pomjeriti datum izbora kako bi se ostvarilo pravo opozicije da se registruje na vrijeme s obzirom da su prekoračeni rokovi.

Dodao je da bi stranke trebale razgovarati o tome da li će pomjeriti datum ili ne. Međutim, ukoliko opozicija zaista bude bojkotirala izbore, institucije neće imati legitimitet.

Podvukao je ozbiljnu namjeru međunarodne zajednice da riješi političku krizu.

Posted by on 2017-04-15. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login