Izložba ‘Jon u egzilu’ u mostarskom Centru za kulturu

„Jon u egzilu“ naziv je zanimljive izložbe koja će biti otvorena u mostarskom Centru za kulturu u utorak, 19. februara u 18:30 sati. Autor izložbe je Rafet Jonuzi, austrijski umjetnik rođen u Preševu, na Kosovu.

Jon u egzilu

Za izložbu “Jon u egzilu” su korišteni predmeti kao što su razne kutijice za odlaganje hrane, posude i podmetači koji su bili, ustvari, Jonuzijeva pomagala tokom rada na velikim formatima. Jonuzijeva trajna fascinacija su kosmički prizori. Ono što je ostajalo poslije tog rada: kapljice i ostaci boje, također su ga podsjetili na zvijezde i sazviježđa. To što su se kutijice u koje se boja slivala mogu zatvoriti, smatrao je metaforičnim.

Drugi ciklus sastoji se također od kore pojedinih narandži i mandarina, pretvorenih u “ostrva” koja simboliziraju njegov osjećaj izoliranosti nakon životnih trauma, odsutnost “svega onoga što daje slatkoću i život”. Autorske intervencije su minimalne, a značenje je očigledno. Umjetnikov istančan osjećaj za skulpturu, od dijelova neupotrebljivih predmeta uz kombinovanje likovnih tehnika, kreira objekte koji nam svjedoče o različitim iskustvima te mogućnostima pronalaska izlaza u umjetnosti, onda kada život ne nudi mnogo razloga za radost, saopćeno je iz Centra za kulturu Mostar.

Posted by on 2019-02-18. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login