Izrael će učestvovati u mirovnim pregovorima u Kairu

KairoIzrael je poručio u nedjelju da će poslati delegaciju na indirektne mirovne pregovore s Hamasom u Kairu, koji trebaju biti održani naredne sedmice, iako je jedan ministar rekao da se ne očekuje da će puno postići.

Potvrda da će se Izrael vratiti za pregovarački sto u egipatsku prijestolnicu kako bi utvrdili sporazum o prekidu vatre postignut 26. augusta, koji je zaustavio 50-dnevno krvoproliće u Gazu, došlo je od višeg izraelskog zvaničnika koji je odbio saopćiti više detalja, prenio je AFP.

Egipat, koji igra ključnu ulogu u pregovorima, prvobitno je pozvao obje strane da nastave pregovore u srijedu, ali su oni pomjereni zbog jevrejske Nove godine koja će početi sa zalaskom sunca 24. septembra i trajat će tokom vikenda.

Na pregovorima će se raspravljati o nekoliko neriješenih pitanja, uključujući palestinski zahtjev za luku i aerodrom u Gazi i izraelski zahtjev da se militanti u tom području razoružaju.

Pregovori će se također dotaći teme predložene razmjene zatvorenika što bi značilo da će Hamas predati posmrtne ostatke dvojice izraelskih vojnika koji su poginuli u sukobima u zamjenu za izraelsko oslobađanje palestinskih zatvorenika.

 

Posted by on 2014-09-22. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login