Izrael izveo zračni udar u Pojasu Gaze nakon produženja primirja

GazaIzraelska vojska napala je mete u Pojasu Gazi u četvrtak rano ujutro u odgovoru na raketnu vatru na Izrael, ubrzo nakon što su palestinski zvaničnici saopćili da je trodnevni prekid vatre produžen za još pet dana.

Jedan neimenovani izraelski zvaničnik rekao je da je Izrael pristao na produženje, ali je vojsci naređeno da uzvrati u slučaju da se primirje prekrši.

– IDF (izraelska vojska) bila je spremna za tu mogućnost i odlučna je da nastavi da održava sigurnost građana države Izrael – navodi se u saopćenju.

Izraelski mediji prenose da su prije ponoći premijer Benjamin Netanyahu i ministar odbrane Moshe Jaalon naredili vojsci da odgovori na kršenje prekida vatre.

U međuvremenu je jedan od lidera Hamasa Musa Abu Marzuk potvrdio produženje. Dva sata prije isteka prethodnog prekida vatre ispaljena je najmanja jedna raketa na Izrael, saopćila je vojska, prenosi agencija Tanjug.

Hamas, koji de facto kontrolira Pojas Gaze, negirao je da je bilo raketiranja preko granice. Nekoliko minuta prije ponoći, kada je prekid vatre isticao, oglasile su se sirene za zračnu uzbunu i dvije rakete su pale na otvoreno područje na jugu Izraela. Izvještaja o posljedicama izraelskog udara nije odmah bilo.

Posted by on 2014-08-14. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login