Izvedbom “Rekvijema” Sarajevo se umjetnički solidariše sa žrtvama pandemije

Ovogodišnje Sarajevske večeri muzike, popularni SVEM, koji organizuje Fondacija za muzičke umjetnosti (MAF) održava se u digitalnom izdanju.

Kako je podsjetio predsjednik MAF-a i umjetnički direktor SVEM- a Ninoslav Veber, ovaj značajni festival je sa majskog kalendara događanja pomjeren za septembar u nadi da će se moći održavati pred publikom.

“Nismo htjeli odustati od održavanja festivala i onda smo se odlučili za online festival,ako lično moram reći da nisam pristalica online koncerata”, kazao je Veber

Veber je podsjetio da se ovogodišnji 26. SVEM 8. septembra pridružio globalnom obilježavanju 250 godina od rođenja Ludwiga van Beethovena koncertom kada je Sarajevska filharmonija pod dirigentskom palicom Samre Gulamović izvela Beethovenovu Simfoniju br. 8. dok je u drugom dijelu virtualnog koncerta nastupila violinistica Alena Baeva iz Warsawe, uz ukrajinskog pijanistu Vadyma Kholodenka.

Večeras na programu SVEM -a je koncert bosanskohercegovačkog gitariste Sanela Redžića iz Crkve sv. Nikolaja i Jakoba u Erfurtu (Njemačka), koji će izvesti djela Bacha, de Falle, Weissa, Tarrege…

Završnica virtualnog izdanja Festivala rezervisana je za subotu, 12. septembra, u 19.00 sati kada će na Trgu Susan Sontag-Pozorišni trg nastupiti solisti Opere Narodnog pozorišta u Sarajevu Aida Čorbadžić, sopran, Amila Ravkić, mezzosopran, Amir Saračević, tenor, te Ivan Šarić, bas, uz Hor Opere Narodnog pozorišta i Sarajevsku filharmoniju, te pod dirigentskom palicom maestra Ive Lipanovića i u režiji Dine Mustafića, a izvest će čuveni „Rekvijem“ Wolfganga Amadeusa Mozarta iz pijeteta prema žrtvama koronavirusa kod nas i u svijetu.

Dirigent Ivo Lipanović pozdravio je ideju da se “Rekvijem” održi na zatvaranju SVEM-a i to na krasnom prostoru Pozorišnog trga Susan Sontag.

On je istakao da je Mocartov “Rekvijem” jedno od najgenijalnijih djela ikad napisanih, te pohvalio aktere- Sarajevsku filharmoniju, Hor Opere Narodnog pozorišta i soliste.

Reditelj Dino Mustafić istakao je da ga raduje da se izvedbom “Rekvijema” Sarajevo umjetnički solidariše sa svim žrtavama pandemije COVID-19.

“Koncert je, prije svega, posvećen našim sunarodnjacima , sugrađanima koji su izgubili život od COVID-a. Ali je ovo ujedno i naš umjetnički osjećaj svjetske solidarnosti u ovoj krizi”, kazao je Mustafić.

Karte za virtualne koncerte Sarajevskih večeri muzike mogu se kupiti putem platformi kupikartu i ekupon. A za kupljenu kartu koncerti su dostupni po mjesec dana.

Posted by on 2020-09-11. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login