Japanski premijer najavio vanredne izbore za decembar

Shinzo Abe

Shinzo Abe

Japanski premijer Shinzo Abe obavijestio je funkionere svoje partije da će raspisati vanredne izbore za sredinu decembra, pošto planira da raspusti parlament krajem ove nedjelje.

Odluka japanskog premijera, koja je danas saopćena na sastanku njegove konzervativne Liberalno-demokratske partije, mnogi su očekivali, zato što je ove nedjelje u Japanu objavljeno da je privreda pala u recesiju, poslije povećanja poreza na promet u aprilu.

Abe bi trebalo da održi konferenciju za novinare kasnije danas i objelodani svoju odluku o održavanju prijevremenih parlamentarnih izbora, poslije sastanka s liderom koalicionog partnera Neva Komeitom, prenijela je agencija AP.

Odluka o novim izbora mogla bi da bude zbunjujuća odluka zbog loših vijesti o japanskoj ekonomiji, međutim Abini liberal-demokrati imaju “solidnu” većinu i nadaju se dodatnom konsolidiranju svoje vlast, u trenutku kada je opozicija slaba i u zbrci.

Posted by on 2014-11-22. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login