Javni dug Italije 2,19 biliona eura

Italija

Italija

Italijanski javni dug povećan je za sedam milijardi eura i u septembru je dostigao 2,19 biliona eura, što je neznatno manje od dosadašnjeg rekorda, saopštila je Banka Italije.

Najveći javni dug Italije od 2,2 biliona eura zabilježen je u maju, kada je iznosio 133,1 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Italijanski javni dug drugi je po veličini u eurozoni, nakon grčkog, prenose svjetske agencije.

Poreski prihodi Italije su za devet mjeseci, zaključno sa septembrom, porasli 3,4 posto na godišnjem nivou na 288,8 milijardi eura, navodi se u saopštenju.

Zvanični Rim godinama pokušava da se izbori sa problemom utaje poreza koji, prema procjenama, godišnje odnosi do 150 milijardi eura.

Prema podacima italijanskog Zavoda za statistiku, BDP Italije u trećem kvartalu porastao je 0,2 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, podbacivši u odnosu na očekivanja, čime je potvrđen scenario o skromnom oporavku privrede nakon tri godine recesije.

U odnosu na treći kvartal prošle godine, italijanska privreda pokazuje rast od 0,9 posto, dok su ekonomisti prognozirali jedan odsto.

Oporavak italijanske privrede za sada uglavnom zavisi od vanjskih faktora, u prvom redu od politike Evropske centralne banke (ECB).

Posted by on 2015-11-24. Filed under Region, Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login