Javni protest direktoru UKC RS Vladi Đajiću i njegovom zamjeniku Nenadu Stevandiću

Udruženje/udruga BH novinari i Linija za pomoć novinarima upućuju javni protest generalnom direktoru Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske Vladi Đajiću i njegovom zamjeniku Nenadu Stevandiću zbog krajnje neprimjerenog i drskog ophođenja prema novinarima koji prate najnovija zbivanja u vezi sa pojavom koronavirusa u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

UKC, Banja Luka

Umjesto da profesionalno obavljaju svoju dužnost i kao predstavnici najveće zdravstvene institucije u RS javnosti pruže istinite, aktuelne i pravovremene informacije o pojavi koronavirusa na UKC-u, kao i da javno preuzmu barem dio odgovornosti za ovu kriznu situaciju, čelnici ove ustanove obrušili su se na novinare, otvoreno ih optuživši za laži, manipulacije i širenje panike, pa čak i tvrdeći da su upravo novinari „zaslužni“ za ulazak koronavirusa u UKC?!

Upravni odbor BH novinara i Linija za pomoć novinarima smatraju posebno zabrinjavajućom izjavu direktora UKC RS Vlade Đajića, a koju su prenijeli televizija i portal N1, o tome kako on „ima svoju službu koja prati sve“, uključujući, kako je kazao, „i vaš medij i portale“. Ovakva izjava može se tumačiti samo kao otvorena prijetnja na novinare i medije koji izvještavaju na način koji se Đajiću i njegovim saradnicima ne dopada, te nedopustiv pritisak na slobodno i kritičko novinarstvo.

Smatramo da je izjava o „službi koja prati sve“ osobito alarmantna jer predstavlja krivično djelo nezakonitog praćenja, ali i u kontekstu bliskih veza direktora Đajića, kao i njegovog zamjenika Stevandića, sa vladajućim političkim strukturama u Republici Srpskoj. Bez obzira na njihov politički angažman, Đajić i Stevandić obnašaju javno odgovorne funkcije i kao zdravstveni profesionalci – ljekari, trebali bi biti uzor moralnog i humanog postupanja u interesu građana RS, a ne baviti se „okršajima“ sa predstavnicima medija i novinare dijeliti na podobne i nepodobne.

Podsjećamo i direktora Đajića i njegovog zamjenika Stevandića da ukoliko smatraju da pojedini mediji prenose lažne informacije i neargumentovano šire paniku u javnosti, na raspolaganju su im uobičajeni i legalni načini reagiranja na takve pojave poput demantija i tužbe za klevetu, umjesto angažmana nekakvih „tajnih službi“ za praćenje i nadzor medija, koje svakako ne bi trebale pripadati jednom demokratskom društvu.

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari/Linija za pomoć novinarima

Posted by on 2020-05-06. Filed under Banja Luka, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login