‘Jedan od pet miliona’ jedanaestu subotu zaredom

Nekoliko hiljada građana protestovalo je večeras u Beogradu protiv vlasti pod parolom “Jedan od pet miliona”, jedanaestu subotu zaredom, a okupljeni su potpisivali Sporazum sa narodom koji su prethodno potpisale 34 opozicione političke organizacije.

Beograd, protest
Beograd, protest


Prije početka protestne šetnje centrom Beograda, obratio se advokat Božo Prelević, koji je naveo da se od vlasti traži da poštuje Ustav i konvencije.

“Gospodine Vučiću, mi nemamo ništa protiv vas. Hoćemo da se vi i vama slični nikad više ne ponove”, rekao je Prelević.

On je dodao da neće odustati od borbe za normalnu Srbiju, iako “Vučić misli da ćemo se umoriti i posustati”.

“Vučić je zaboravio da je nama ‘kondicioni trener’ bio Slobodan Milošević. Građanski protesti daju rezultate iznad očekivanja. Protestuje se u 60 gradova, Sporazum sa narodom, izlazak iz parlamenta, solidarnost sa poniženim i ugroženim ljudima budi Srbiju. Na kriminalnim izborima pobjeđuje kriminal, a gubi Srbija”, rekao je Prelević.

Građanima je dijeljen Sporazum sa narodom u dva primjerka – jedan da ubace u kutije, a drugi da zadrže. Taj Sporazum potpisao je i novinar Srđan Škoro.

“Ovaj sporazum je potpisala opozicija, danas je na nas red”, rekao je Škoro.

Predstavnik Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti Savo Manojlović ocijenio je da Srbija postaje mjesto gdje roditelji s djecom komuniciraju preko Skypea i da ko god može bježi odavde, da po unutrašnjosti Srbije ljudima u kuće ulaze “nabildovani kriminalci i pitaju za koga će glasati”.

“Ako se ovako nastavi, neće nikoga morati da ubjeđuju da glasa, jer od straha neće moći da misle u sebi”, rekao je Manojlović.

On je kazao da ne može da sjedi kod kuće dok se takve stvari dešavaju, dodavši da dok ljudi u Beogradu šetaju, brane i one što šetaju u drugim gradovima, pogotovo one “hrabre što šetaju u Kosovskoj Mitrovici”.

Potom su građani krenuli u protestnu šetnju preko Terazija, pored Predsjedništva Srbije, gdje su uzvikivali “Vučiću, lopove”, a zatim do Skupštine Srbije.

Ispred Skupštine su bile kutije u koje su građani mogli da ubace potpisani Sporazum sa narodom, a nakon toga je razvijen veliki transparent “Počelo je” i zapaljene su baklje ispred samog ulaza u Skupštinu.

Protest je zakazan i za sljedeću subotu, 23. februar.

Sporazum sa narodom prethodno su potpisale 34 opozicione političke organizacije koje svojim potpisom garantuju njegovo provođenje. Tim sporazumom opozicija se obavezala da će mijenjati čitav sistem, a ne samo vlast, ali se u njemu ne navodi odnos opozicije prema pitanju Kosova, kao ni stav o ulasku Srbije u Evropsku uniju.

Sporazum je komentarisao i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, ocijenivši da je riječ o “praznoj ljušturi”, te da je to “skup nevjerovatnih gluposti”

Posted by on 2019-02-17. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login