Jergoviću uručena Njegoševa nagrada

Miljenko Jergović

Miljenko Jergović

Crnogorski predsjednik Filip Vujanović svečano je uručio u petak navečer u Cetinju prestižnu Njegoševu nagradu hrvatskom književniku Miljenku Jergoviću za roman Rod objavljen 2013. u Zagrebu.

“Jergović je jedan od najznačajnijih pripovjedača i medijski najprepoznatljivijih autora na širem južnoslavenskom prostoru”, izjavio je Vujanović prilikom dodjele nagrade.

Kako je kazao, Jergović u nagrađenom romanu Rod, svjedočanstvu o vremenu i sudbinama, stvara autentičan pogled na južnoslavenski dvadeseti vijek.

“Pitanje nacionalnih, jezičnih i kulturnih identiteta u središtu je njegovih književnih opservacija. Kroz svoju i sudbinu vlastite obitelji, on govori o političkim previranjima na Balkanu i u Europi od početka dvadesetog stoljeća do danas”, rekao je Vujanović dodavši da je pisac nepristrani svjedok osobnih i kolektivnih sudbina.

Jergović je dobio Njegoševu nagradu u konkurenciji 17 književnika iz Hrvatske, Bosne i Herecegovine, Makedonije, Bugarske, Srbije, Slovenije i Crne Gore, a u užem izboru bili su djela Davida Albaharija i Dimitra Baševskog.

Po ocjeni međunarodnog žirija, Jergović je jedan od najčitanijih i medijski najreprezentativnijih pisaca, “prisutan na ovim prostorima, bitan za naše kulture i duhovnosti, za ključna pitanja kulturnih i nacionalnih i jezičnih identiteta, za pojam rod, za pojam drugi i naš alter ego, za južnoslavenske dramatične sukobe sudbine i tragedije”.

Posted by on 2015-11-14. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login