Kamerni teatar 55 obilježava 60 godina od osnivanja

Kamerni teatar 55

Kamerni teatar 55

U Kamernom teatru 55 u toku su intenzivne pripreme za proslavu 60 godina od osnivanja Teatra.

U sklopu proslave na dan osnivanja Teatra, 7. marta, bit će otvorena izložba priređena u saradnji sa Muzejom književnosti , te premijerno izvedena predstava “Teferič”, kojom će biti obilježeno i 90 godina od rođenja Derviša Sušića.

Predstavu je prema tekstu Derviša Sušića režirao Aleš Kurt. U predstavi igraju Mirsad Tuka, Muhamed Hadžović, Aida Bukva, Dragan Jovičić, Amar Selimović, Radojica Čolović, Sabina Bambur, Boris Ler, Senad Alihodžić, Sabit Sejdinović i Vanesa Glođo.

“Teferič” je komedija koja se vrlo vješto i bez dlake na jeziku, razračunava sa vlašću. Na svim nivoima. Nije važno to što je vremenski smještena u doba turske vladavine na ovim prostorima. Još manje je važno što su glavni likovi seljani nekog malog i beznačajnog sela.

Ono što ovaj tekst čini bezvremenim je upravo to što on savršeno rezonira sa današnjim vremenom, sa današnjom vlašću i njenim (ne)odnosom spram svojih podanika, sa ulizivačkom sviješću potkazivača i sitnih vlastodržaca, mitom, korupcijom i nesvakidašnjim nepotizmom koji, neuništiv i vremenom nenačet, ostaje isti sad, kao i prije nekoliko stoljeća.

Kamerni teatar 55 je ponosan smo što na svojoj sceni ima priliku postaviti još jedan kvalitetan i nadasve aktuelan tekst, kojim nakon šest decenija postojanja, potvrđuje kontinuitet u kvalitetu izbora autora, glumaca, reditelja i ostalih saradnika zbog čega je prepoznatljiv i cijenjen ne samo u BiH nego i u regiji, drugim državama Evrope i šire.

Posted by on 2015-02-27. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login