Kanada: Pronađen fosil dinosaurusa star 68 miliona godina

dinosaurus

dinosaurus

Kanadski naučnici otkrili su novu vrstu fosiliziranog dinosaurusa koji je star 68 miliona godina i zbog specifičnog izgleda i rogova iznad očiju nazvali su ga Holiboy.

Zvaničnik Paleontološkog muzeja Royal Tyrrell, u kojem je izložen ovaj unikatni fosil, Caleb Brown je kazao da je riječ o 1,6 metara dugom biću koje je u cjelosti odvojeno od stijene u kojem je bio fosiliziran.

Dodao je da je proces odvajanja fosila od stijene bio izuzetno zahtjevan jer se radi o veoma tvrdoj stijeni. Proces odvajanja fosila je trajao skoro deset godina.

Ribar Peter Hews je prije deset godina primijetio i radnicima muzeja prijavio okamenjeni dio dinosaurusa koji je virio iz stijene u rijeci Oldman na jugoistoku kanadske provincije Alberte.

Ova regija je poznata po brojnim pronalascima fosila, ali ovaj pronalazak unikatne vrste donosaurusa je privukao veliku pažnju eksperata i javnosti.

Posted by on 2015-06-06. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login