Kapetan kruzera odbio naređenje da nadgleda spašavanje

Costa Concordia

Costa Concordia

Francesco Schettino (51), kapetan luksuznog kruzera Costa Concordia nasukanog kod Toskane nije poslušao naređenje lučkih vlasti da se vrati na brod i nadgleda spasilačku operaciju, javila je Agencija France Press, prenoseći transkript telefonskog razgovora snimljenog na jednoj od ‘crnih kutija’.

U brodolomu je, prema dosadašnjim podacima, poginulo šest osoba, 67 je povrijeđeno, a još 29 se vodi kao nestalo, prenose agencije.

AFP prenosi navode italijanske agencije Ansa da je Schettino “bježao” kada su mu lučki zvaničnici naložili da nadzire spasavanje.

“Idite sada na pramac i koordinišite evakuaciju”, rekao je zvaničnik kapetanu, tražeći odgovor koliko je tačno bilo ljudi, djece, žena i putnika na brodu.

“Šta radite? Napuštate spasilačku operaciju? Kapetane, ovo je naređenje, ja sada komandujem. Vi ste proglasili napuštanje broda… Postoje već leševi”, rekao je zvaničnik luke.

Francesco Schettino

Francesco Schettino

Pitanje Schettina “Koliko?”, izazvalo je hitar odgovor lučkog predstavnika da to on njemu treba da kaže.

“Šta radite? Hoćete da idete kući?”, pitao je taj službenik lučke kapetanije.

AFP navodi da je Schettino ranije doveo sebe u nepriliku rekavši u drugom telefonskom razgovoru da se “ne može doći do broda jer stražnji dio tone”.

Italijanska Ansa navodi da je kapetan kritikovan zbog toga što je navodno prekasno naredio da putnici sigurno napuste brod.

Ta agencija, takođe, dodaje da je postojala neka vrsta “pobune” među posadom, koja je odlučila o evakuaciji prije nego što je kapetan izdao formalnu naredbu.

Schettino je uhapšen u subotu, zajedno sa prvim oficirom Cirom Ambrosiom, i obojica se terete za ubistvo iz nehata i napuštanje broda prije nego što su putnici bili spašeni.

Vlasnik kompanije Costa Concordia Pier Luigi Foschi rekao je da je Schettino (52) napravio “neobjašnjivu” grešku i da je zbog toga brod udario u stijenu, kao i da je kapetan odstupio od programiranog kursa bez dopuštenja kompanije.

Italijanski mediji zaključuju na osnovu istrage da je Schettini odstupio od kursa i dao naredbu da se brod približi obali ostrva Điljo.

Schettino, na osnovu istrage, nije dao SOS signal odmah nakon udarca u stijenu.

Prema riječima Foschija, Costa Concordia se samo jednom približila ostrvu više nego inače – 9. augusta prošle godine, što je bilo usaglašeno sa lučkim vlastima i rukovodstvom kompanije.

Schettino, iskusni moreplovac sa 11 godina plovidbe, sada je u istražnom zatvoru regionalnog centra Groseto u oblasti Toskana.

Posted by on 2012-01-17. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login