Kazahstan u borbi za olimpijske igre

Kazahstan

Kazahstan

Diane Akahmet Alijeva, ski skakačica iz Kazahstana, želi biti olimpijska šampionka, a svaki skok vodi je bliže ostvarenju snova.

Ona ima 18 godina i ne odustaje. Nada se da će se 2022. za olimpijsko odličje boriti u svom rodnom Almatiju, gradu koji je uz Peking jedini preostali konkurent za domaćinstvo.

„Voljela bih da svi dobiju priliku upoznati Kazahstan. Željela bih učestvovati, mislim da imam velike šanse“, kaže.

I njen grad ima velika šanse da postane domaćin. Almati se može pohvaliti već razvijenom infrastrukturom za zimske sportove nedaleko od grada.

Njihov budžet iznosi pet milijardi dolara, što je samo djelić od onoga koliko je potrošeno za organizaciju igara u Sočiju. Jedini konkurent im je Peking, koji ima velike resurse, ali ne toliko snijega.

„Ovo su igre koje niko ne želi. Svi evropski gradovi koji su bili u konkurenciji, odustali su od kandidature. Organizacija je bila preskupa za sve njih, ali ne i za naftom bogati Kazahstan, u kojem je na snazi takozvana dirigovana demokratija. To znači da je i kritikovanje organizacije prilično pod kontrolom“, izvještava reporter Al Jazeere Robin Forresteer Walker.

Zabrinutost ekologa

U ovoj državi vladaju strogi zakoni o protestima, pa je grupa ekologa odabrala skriveno korito rijeke da bi ispoljili svoje nezadovoljstvo.

Svojim tijelima napravili su lice sniježnjog leoparda koji bi, prema njihovom mišljenju, bio ugrožen gradnjom objekata za smještaj novinara, koje će, ukoliko Amati postane domaćin, biti dom svjetskih medija.

„Ove igre neće biti profitabilne i uništit će potencijal za razvoj eko turizma“, kaže Oleg Belov, ekolog.

Organizatori tvrde da bi igre bile u skladu sa najvišim ekološkim standardima.

„Nemamo razlog da uništavamo prirodu. Samo ćemo nadograditi i upotpuniti infrastrukturu za olimpijske igre. Nekoliko novih stambenih jedinica i to je sve. Mislim da je to za našu državu velika prilika“, tvrdi Andrey Kryukov iz Kazahstanskog olimpijskog komiteta.

Ovo mišljenje dijeli ski skakačica Alijeva, ali i većina Kazahstanaca. Olimpijske igre bi im dale jak vjetar u leđa.

Izvor: Al Jazeera

Posted by on 2015-02-16. Filed under Sport. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login